Насловна Политика Институт: Пјогјанг напредује у развоју балистичких ракета

Институт: Пјогјанг напредује у развоју балистичких ракета

0
ПОДИЈЕЛИ

pjongjang 2Северна Кореја напредује у развоју интерконтиненталних балистичких ракета, способних да носе прву генерацију бојевих глава до територије Сједињених Држава, упозорили су стручњаци Универзитета Џон Хопкинс.

„Скоро све анализиране конфигурације биће у стању да лако испоруче прву генерацију балистичких ракета најмање до Сијетла“, наведено је у студији Института „38 Норт“ (Нортх) са тог америчког универзитета.

Стручњаци који су израдили студију тврде и да су интерконтиненталне балистичке ракете – чији су модели приказани на недавној војној паради у Пјонгјангу, „много мање лажни“ од оног како се првобитно тврдило.

Бројни експерти су после војне параде исмејали приказане моделе, тврдећи за њих да су у техничком смислу „бесмислени и смешни“.

„Елегантне или не, те конфигурације, како се чини, имају способност да уграде компоненте и технологију која ће произвести ракете, теоретски гледано, домета од 5.500 до 11.000 километара“, упозоравају стручњаци тог Института.

Пјонгјанг је протеклих година у више наврата изводио лансирање ракета дугог домета, што је наишло на оштру осуду САД и Запада, као и Савета безбедности УН, јер се тиме крши резолуција која Северној Кореји забрањује лансирање балистичких ракета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here