Насловна Мозаик Индонезија ће погубити странце

Индонезија ће погубити странце

0
ПОДИЈЕЛИ

Пет странаца и једна Индонежанка, осуђени на смрт због кријумчарења дроге, биће стрељани упркос међународним молбама, рекли су данас индонежански званичници.indonesia

Лична молба бразилске председнице Дилме Русеф да власти Индонезије поштеде њеног суграђанина, бившег пилота Марка Мореиру, као и апел холандске владе за њеног држављанина Анга Кијема Соеија, „неће променити нити одложити извршење смртне казне“, заказано за сутра, рекао је портпарол Тужилаштва Тони Спонтана.

Пет странаца и једна Индонежанка су осуђени на смрт по више тачака оптужнице за кривична дела почињена од 2000. до 2011. Они ће бити стрељани у паровима, истовремено, али на различитим локацијама.

Спонтана је рекао да су осуђеници, међу којима су и Намаона Денис из Малавија, Нигеријац Данијел Енемуо, Вијетнамка Тран Ти Бич Хан, као и Индонежанка Рани Андријани премештени данас у самице.

Индонежански председник Џоко Видодо одбацио је у децембру захтеве за милосрђе према њима.

„Оно што чинимо је усмерено на заштиту наше нације од опасности дроге. Нема изговора за дилере дроге, и надам се да ће ово имати застрашујући ефекат“, рекао је државни тужилац Мухамад Прасетјо у четвртак новинарима.

Он је додао да је Видодо одбацио телефонску молбу Русефове да поштеди Мореиру. Председник је рекао бразилској колегиници да не може да преиначи казну јер су све судске процедуре биле у складу са индонежанским законима, према којима је Мореира и кажњен.

Прасетјо је казао и да егзекуције неће нарушити односе са земљама из којих потичу осуђеници.

Организација за заштиту људских права Амнести интернешенал (Амнестy Интернатионал) саопштила је да би планиране егзекуције биле одступање од обећања нове индонежанске владе да ће радити на побољшању људских права.

Индонезија има веома строге законе против дроге и често осуђује на смрт кријумчаре.

Више од 135 људи чека на извршење смртне казне у Индонезији, највише због злочина повезаних са дрогом. Око трећина њих су странци.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here