Насловна Политика Индијци тестирали нуклеарну ракету ,,Убица Кине“

Индијци тестирали нуклеарну ракету ,,Убица Кине“

0
ПОДИЈЕЛИ

Индија је у суботу по први пут успела да користи покретне лансере за испаљивање ракета дугог домета, потенцијалних носача нуклеарних глава, дубоко на територију Кине.

INDIA-_620x0

То је било треће тестирање ракета „агни В“, али прво у којем су ракете лансиране са тзв. „канистера“ на камиону, уместо са бетонске лансирне рампе коришћене приликом претходних тестирања, преноси АФП.

Мобилни лансери омогућавају индијским војним снагама већу оперативну флексибилност. Јучерашње тестирање је обављено на једном острву у источној индијској држави Ориса.

Руска медијска мрежа “Спутњик“ преноси да је ракети дат надимак “Убица Кина“, с обзиром да има толики домет да може да погоди и кинеску престоницу, Пекинг.

Ракета „агни В“, која је индијске производње, је први пут тестирана априла 2012, а по процени експерата има домет до било ког циља на кинеској територији, укључујући и војне инсталације на далеком североистоку Кине.

Овом ракетом се макар мало смањује велики јаз који је постојао између индијских и кинеских ракетних система.

Индија и Кина, земље од којих свака има популацију од преко милијарде, су у ривалском односу, а ту је и наслеђе неповерења након кратког, али крвавог пограничног рата 1962. године.

Индија је највећи увозник оружја на свету, а у току је програм унапређења њене безбедности вредан 100 милијарди долара.

Премијер Индије Нарендра Моди истиче како ова земља мора да развије војну моћ до те мере „да се ниједна друга земља не усуди ни да је ружно погледа“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here