Насловна Политика Индија: Сваког сата нестане 11 деце

Индија: Сваког сата нестане 11 деце

0
ПОДИЈЕЛИ

У Индији, на сваких сат времена, пријави се нестанак 11-торо деце којима се, у готово 40 одсто случајева, никада не уђе у траг.

djecak sirija

То је саопштила полиција која је током шестодневне рације ослободила 220-торо деце из ропства.

Високи полицијски официр наводи да је полиција синоћ пронашла 120-торо деце од који су нека била болесна, неухрањена и трауматизована, а током шестодневне рације с циљањем сламања дечијег ропства у мега градовима попут Њу Делхи, Калкута и Мумбај спашено је на стотине деце.

Деца су имала кожне болести хроничног карактера и била су недовољно ухрањена. Она су била трауматизовна и видно узнемирена“, потврдио је В. Сатјанарајана заменик полицијског комесара за југ града Хајдерабада и додао да је ухапшен 31 трговац и агент и сви су они оптужени за дечије ропство.

Деца су се жалила да су била приморана да раде 16 сати дневно без паузе и да им је прећено са батинама и глађу, уколико не слушају наређења.

Индијски мега градови су посебно опасни за многу несталу децу коју заробе банде и присиле на проституцију, присилан раду и ропство, али су и мете за допремање деце пошто трговци „лаким“ обећањима заварају њихове сиромашне родитељима из руралних подручја да ће добити добро плаћен посао.

Већина њих завршити у ропству и раде на грађевинама, биртијама поред путева, у фабрикама за израду ракета за ватромет, дувана, текстила и ткања тепиха или у пољопривреди, пошто су их родитељи продали за 80 до160 долара.

Активисти критикују органе реда због „гледања кроз прсте“ на трговину децом и упозоравају да малишани могу постати лак плен за криминалце, ако нису збринута.

Према владиним подацима објављеним прошле године око четири милиона индијске деца заврши у ропству, док стручњаци наводе да су стварне бројке много веће.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here