Насловна Друштво Индија лансира прву ракету на Марс

Индија лансира прву ракету на Марс

0
ПОДИЈЕЛИ

raketaЛансирањем ракете на Марс у уторак 5. новембра, Индија ће постати четврта земља која је „стигла“ на Црвену планету. Овом мисијом доказаће своје технолошке моћи у истраживању Сунчевог система.

Пре Индије, до Марса су „стигли“ Совјетски Савез, САД и Европа.

Индија се нада да ће том мисијом приказати своје технолошке моћи у истраживању Сунчевог система.

„Имамо пуно тога да учимо о свемиру, Сунчевом систему и то је потрага човечанства од самог почетка“, рекао је шеф индијске свемирске истраживачке организације К. Радакришнан.

Индија види своју мисију на Марсу пре свега као „технолошку демонстрацију“, истакао је Радакришнан.

Више од половине светских покушаја да се стигне до Марса је пропало – од укупно 40 пропале су 23 мисије, укључујући мисију Јапана 1999. године и Кине 2011. године.

Ракета би требало да буде лансирана у уторак 5. новембра, из индијског свемирског центра на југоисточном острву Шихарикота, као почетак 300. дневне мисије и 780 милиона километара путовања у орбиту Марса и истраживања њене геологије и атмосфере.

Oпремљена неопходним инструментима, ракета би требало да прикупи податке о томе шта се догодило са водом за коју се верује да је некад у огромним количима постојала на Марсу, затим о метану, кључном за животне процесе на Земљи и који би могао да настане геолошким процесима.

Ниједан од инструмената не може да потпуно одговори на та питања, али стручњаци кажу да ће подаци помоћи у бољем разумевању како се планета геолошки развија, који услови могу да омогуће живот и где би још у свемиру могао да постоји.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here