Насловна Политика Инцко: Одликовати Плавшићеву, Караџића и Крајишника као одликовати Хитлера

Инцко: Одликовати Плавшићеву, Караџића и Крајишника као одликовати Хитлера

0
ПОДИЈЕЛИ

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сматра да је председник Републике Српске Милорад Додик, када је реч о правосуђу, већ прекорачио „црвену линију“ и „изашао из државне заједнице“.

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Стандард“ који је пренео и Тањуг, објаснио да сецесија преставља ту „црвену линију“, а да је Додик њу, када је реч о правосуђу, прекорачио.

Подсетио је да Додик није дошао на саслушање код државног тужиоца, а да је у случају одлуке суда БиХ да војну имовину у Хан Пјеску препише Министарству одбране, председник РС рекао да то неће дозволити, јер се ради о светој српској земљи.

То све, када је реч о правосуђу, представља излазак из државне заједнице, подвлачи Инцко.

Према његовим речима „црвена линија“ прекорачена је и када су недавно Биљана Плавшић, Момчило Крајишник и Радован Караџић, од стране парламента РС, одликовани.

То је као да се признања дају Хитлеру или Пол Поту„, каже он.

Остао без подршке међународне заједнице

Инцко је потврдио да није могао да искористи „Бонска овлашћења“ против референдума у РС јер није имао подршку међународне заједнице.

„У примени надлежности немам стопостотну подршку. Међутим по питању референдума нисам желео да слабим Уставни суд. Он је два пута донео одлуку да је референдум нелегалан и исход неважећи“, казао је он.

Инцко је казао да се осећа, понекад, напуштен од стране међународне заједнице.

„Радије бих се одрекао својих примања да могу да радим слободно, него што добро зарађујем, а имам везане руке. Желео бих радо да наметнем закон против говора мржње, негирања геноцида и холокауста. Негирање геноцида је као со на ране људи у земљи, јер су сећања на рат потпуно свежа“, указао је он.

Што се тиче прославе 9. јануара у РС, Инцко је уверен да ће бити великог славља, које ће трајати 24 сата.

„Наравно, нећу ићи тамо“, рекао је он. Према његовим речима, још приликом оснивања РС, „постојала је идеја дискриминације других, то јест оних који нису Срби“.

На питање шта значи за БиХ Доналда Трампа за председника САД, он је рекао да је његова теза да се земља, на сву срећу, интегрише у правцу ЕУ, али дезинтегрише „код куће“.

„Када је изабран Трамп славили су Срби. Наводно многи Срби шаљу поклоне, рауке породици Трамп. Међутим не верујем да ће се Трамп лично интересовати за мале земље. Америчка политика ће остати иста. Има познатих републиканских сенатора, који су 10 или 20 пута били у Босни, и који ће пазити да остане очуван територијални интегритет и суверенитет земље“, уверен је он.

Истовремено, он каже да је други фактор Меланија Кнаус, која је као тинејџер доживела напад ЈНА у Словенији и која ће се сетити и на то ко је напао Босну.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here