Насловна Политика Инцијатива за братимљење општина Рожаје и Киркарели: У Турској живи 250.000 Црногораца

Инцијатива за братимљење општина Рожаје и Киркарели: У Турској живи 250.000 Црногораца

2
ПОДИЈЕЛИ

Чланови делегације Турске, који бораве ова два дана у Црној Гори поводом иницијативе за братимљењем Општина Рожаје и Киркарели (Турска), разговарали су данас са министром за људска и мањинска права Суадом Нумановићем и том приликом је констатовано да двије државе имају одличне билатералне односе и интензивну сарадњу о чему свједоче бројни потписани споразуми.numanovic turska

Република Турска једна је од четири државе у свијету, поред САД, Аргентине и Србије у којој живи највећи број наших исељеника.

„Према процјенама Удружења наших исељеника у Истанбулу, у Турској живи њих око 250.000“, саопштено је из Министарства.

Нумановић је упознао градоначелника Општине Киркарели са стањем права и слобода мањинских народа у Црној Гори као и напорима које држава улаже у унапређење и заштиту истих.

Он је изнио опредијељеност Црне Горе у пружању максималне заштите права мањинским народима.

Министар је констатовао да Црна Гора и Турска имају одличне билатералне односе и интензивну сарадњу о чему свједоче бројни потписани споразуми између двају држава.

„Како се очекује да ће Црна Гора у блиској будућности постати дио Европске уније, инвестирање у Црну Гору је уједно и улагање у Европу“, подсјетио је министар.

Он је изјавио да Црну Гору види као изазов инвеститорима из Турске за европско тржиште.

„Пораст улагања у некретнине је све значајнији, као и прилив по основу инвестиција у домаћа предузећа и банке. Веома значајна област сарадње од заједничког интереса је поред туризма и привреда. С тим у вези, веома би било пожељно да сарадња да резултате и кроз отварање малих и средњих предузећа„, казао је Нумановић.

Градоначелник Општине Мехмет Кесимоглу изјавио је да Општину Киркарели настањује велики број људи са ових простора, те конкретно исељеника из Црне Горе.

Он је узразио велику захвалност на пријему и добродошлици и констатовао да су слога и мир основ напретка сваког друштва, те да су државе Црна Гора и Турска одавно препознале те вриједности.

„Општина Киркарели налази се у сјеверозападном дијелу Турске. Њен сјеверни и источни дио покривен је шумским појасом, те је шумарство грана која је од великог значаја у овом поднебљу“, казали су у Министарству.

Самим тим у саставу делегације Турске нашао се значајан број потенцијалних инвеститора чија је област интересовања, поред енергетике, управо шумска индустрија.

Градоначелник Кесимоглу је констатовао да је потребно унапређивати и интензивирати економску сарадњу на локалном нивоу, те ојачати напоре на валоризацији црногорских потенцијала, посебно у области енергетике и шумарства.

Говорећи о заштити људских права, Нумановић је изразио своје жаљење поводом терористичких превирања која посљедњих дана представљају слику Турске широј јавности. Он је подсјетио да је дијалог најснажнији адут и осудио сваки напад или иницирање истог.

“Жртве сваког напада најскупља су цијена коју плаћамо кад дијалог изостане. Комуникација је једини начин да разјаснимо сваки неспоразум, да разумијемо свачија убеђења и ставове”, рекао је Нумановић.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Црногорци су били турски измећари у периоду владавине Османског царства на Балкану. За мале паре су се Турцима увијек нудили као испомоћ па и не чуди овај податак да их данас више има у Турској него овдје. Када се још узме у обзир закон „прве брачне ноћи“ у црногорском санџаку и физиономија Црногораца као малих, бркатих и гаравих људи, неизбјежно се поставља питање гдје повући разлику између Црногорца и Турчина.

  • 0
   0

   Veoma je važno da ti u sebi nemaš ništa crnogorsko, a bogme ni ljudsko! Mrcina se rodila, cio život smrdi kao užegla mtrcina i završićeš kao mrcina i nikakav čovjek!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here