Насловна Мозаик Ин мемориам српском фудбалу – 18 година од Мијатовићеве пречке (ВИДЕО)

Ин мемориам српском фудбалу – 18 година од Мијатовићеве пречке (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Томислав Ловрековић

„Можда би све било другачије, можда на Косову не би била граница, можда Готовина и Орић не би били на слободи, можда би марка још била средство плаћања“ – један је од духовитих коментара на друштвеним мрежама, а поводом једног од најтужнијих момената у историји фудбала на овим просторима.

Наиме, већина љубитеља спорта верује да је фудбал у Србији званично „умро“ 29. јуна 1998. године, када је у утакмици осмине финала Светског првенства, Предраг Мијатовић, тада можда и најбољи играч репрезентације СРЈ, погодио пречку против Холандије из пенала при резултату 1:1. Утакмица је окончана победом Холанђана који те вечери у Тулузу, општи је утисак, нису били боља екипа, срећним поготком Давидса у трећој минути судијске надокнаде.

Била је то последња велика југословенска генерација, која је на тај начин несрећно завршила такмичење, док су Холанђани догурали до полуфинала и касније изгубили од Хрвата у борби за треће место.

Данас Мијатовићева пречка, која је остала синоним репрезентативног пропадања, слави „пунолетство“ – од тада је кренуло понирање националног тима, па смо од екипе која је кандидат за саму завршницу великих спортских такмичења, стигли до тима који је губио од Азербејџана, Естоније и сличних „велесила“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here