Насловна Друштво Игуман Високих Дечана: Повратак Срба на КиМ потпуно стао

Игуман Високих Дечана: Повратак Срба на КиМ потпуно стао

0
ПОДИЈЕЛИ

Отац Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани на Косову и Метохији, тврди да је повратак прогнаних Срба у Метохију данас потпуно стао, посебно у крајеве који су претежно албански: „На простору Метохије данас живи 4.000 Срба, али је њихов повратак у метохијске делове који су претежно албански, у протекле две године практично потпуно стао„, изјавио је отац Сава за новосадски „Дневник„.

sava-janjic-iguman-manastira-visoki-decani

Он сматра да би у наставку дијалога Београда и Приштине било изузетно важно да дође до институционалног подстицаја повратка прогнаних Срба у тај дио Косова и Метохије.

„Посебно је важно да се наставку дијалога Београда и Приштине утемеље одређени пројекти који би омогућили повратницима да обнове домове и развију пољопривредну производњу да би се младима отворила перспектива запослења“, рекао је игуман манастира Високи Дечани.

Према његовом мишљењу, повратак Срба оптерећује бреме економске кризе на Космету у којој је 40 одсто људи без посла, а њих 18 одсто на рубу потпуног сиромаштва.

„Многи Албанци живе веома, веома тешко, због чега их на хиљаде, посебно младих, бежи са Косова и Метохије у земље западне Европе. У ситуацији кад је толико много незапослених Албанаца немогућа је мисија да неки Србин дође до посла“, рекао је отац Сава.

Он сматра да одлука о уласку Срба у приштинску администрацију није у функцији признавање независности Косова, већ опстанка српског народа.

„Сигуран сам да представници Срба у приштинској администрацији неће бити пуки декор за потврду некакве непостојеће мултиетничности, него српски глас у њима који ће у великој мери утицати на Албанце да схвате да не могу у бољу будућност маргинализујући српски народ“, навео је отац Сава Јањић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here