Насловна Поглед Игра ријечи и здравим разумом

Игра ријечи и здравим разумом

1
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Јелена Радуновић

Струја јефтинија, рачуни већи. До поскупљења од три одсто ће доћи у фебруару, саопштили су из Регулаторне агенције за енергетику (РЕА)

Имамо добру и лошу вијест.

Добра је да неће доћи до повећања цијене електричне енергије у јануару.

Лоша до поскупљења ће доћи у фебруару.

Због чега ћемо плаћати још скупљу струју?

По свој прилици, поскупљење ће услиједити због тога што су апетити власника и људи повезаних у Електропривреди незасити.

poskupljenje-struje
Још један ударац по џепу грађана

Да ли се може рећи да је доношење овог рјешења још једно оружје у рукама породице Ђукановић?

Намјерни да наставе досадашњу пљачкашку праксу, они ће и даље остваривати профит на рачун грађана Црне Горе, тако што ће компанијама које су у њиховом власништву обезбиједити директне субвенције за производњу електричне енергије.

Да се посјетимо, бивши премијер је са својим сином у зору избора потписао одлуку о давању концесија и текст уговора о концесији фирми „ББ Солар“, за градњу мале хидроелектране на водотоку Бистрица у Колашину. У рају је лијепо, али је у паклу екипа.

Директне користи од ових субвенција ће имати и компаније које већ граде мале хидроцентрале или улазе у тај посао као што су „Бемакс“, „Хидроенергија Монтенегро“, у којој 40 одсто власништва има Олег Обрадовић, „Челебић“ фирма подгоричког грађевинског бизнисмена и блиског пословног сарадника бившег премијера.

Ту је и „ББ Хидро“, чији је сувласник премијеров син Блажо Ђукановић, и Синерџија, у којем удио има његов кум Вук Рајковић.

blazo-djukanovic1
Блажо Ђукановић

Комисија је још 3. августа одбила одредбу о обавези Црногорског електропривредног система (ЦГЕС) да може да обезбјеђује набавку струје у износу од 15 одсто од домаћих произвођача, иако је претходно указала да би она потенцијално нарушила конкуренцију на тржишту, те је та одредба остала у Предлогу закона који је достављен посланицима на одлучивање.

Све ово јасно осликава да су одговорни у Министарству економије и Комисији за контролу државне помоћи изиграли законе и тешко злоупотријебили службена овлашћења приликом доношења Предлога закона о енергетици, због чега би, да је држава правна, као што није, требало да буде повучен из скупштинске процедуре и враћен Влади на дораду.

Овако, грађани Црне Горе желе кроз своје рачуне да пуне џепове породици Ђукановић и њиховим пријатељима. Уосталом, то неће бити први пут.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here