Насловна Политика Игра Истока и Запада око Сребренице

Игра Истока и Запада око Сребренице

0
ПОДИЈЕЛИ

Обиљежавање 20-годишњице злочина у Сребреници, услед конфликта истока и запада, добило је геополитичку димензију, оцијенио је бечки дневник „Стандард“.

srebrenica

Како наводи лист, жртве тог масакра бошњачка страна је политички инструментализована, док националистичко-српска страна умањује геноцид.

Лист указује да је „Русија стала против резолуције коју је предложила Велика Британија„, а да је Москва аргументовала да је ријеч о антисрпској резолуцији.

Претходно су политичари из Србије и Републике Српске критковали документ, у којем се помиње пречесто појам геноцид, пише „Стандард“ и додаје да, од када је „почињен, јула 1995. године, тај највећи злочин у Европи после Другог свјетског рата, постао је политичко питање„.

„Једни покушавају да се присећају, али инструментализују жртве, а други негирају и умањују димензије злочина. Додатно је дебата око Насера Орића ове године подстакла поларизацију и користила је предсједнику РС Милораду Додику“, оцјењује дневник.

Историчар Никола Мол каже за „Стандард“ да „Додик сада може да каже да се слави злочинац“.

„Може да каже – један разлог више због којег морамо да се отцјепимо“, додао је Мол, а босански интелектуалац Енвер Казаз истакао да су „жртве потпуно политизоване, и смрт је постала политички фактор прве врсте“. .

Босанска политичка елита, коју предводи бошњачки члан Предсједништва Босне и Херцеговине и лидер СДА Бакир Изетбеговић, је инструментализовала геноцид, рекао је он истичући да је то омаловажавање жртава.

Мол каже да, пошто је масакр у Сребреници окарактерисан као геноцид, он у Босни и Херцеговини има високо симболични значај, а постаје и све већи предмет спорова.

Мол критикује политизацију расправе о геноциду, додајући да се о жртвама других масовних злочина више ни не говорио као о „правим“ жртвама.

Истовремено, указује да је „националистичка елита у РС талац дводеценијског негирања чињеница“ и истиче да Додик то користи како би задржао негативну слику о Бошњацима и рекао да Сребреница показује да „нас они не желе„.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here