Насловна Друштво ИД се повукао из Палмире након руских ваздушних удара

ИД се повукао из Палмире након руских ваздушних удара

1
ПОДИЈЕЛИ

Џихадисти Исламске државе (ИД) повукли су се у зору из сиријског града Палмире после снажних руских ваздушних удара, само неколико сати након што су поново ушли у тај древни град одакле су протјерани прије девет мјесеци, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права, а пренио „Танјуг“.

„Интензивни руски удари од прошле ноћи истјерали су ИД из Палмире, неколико сати након што су џихадисти преузели контролу над градом“, рекао је Рами Абдел Рахман из Сиријске опсерваторије, са сједиштем у Лондону, јавља АФП.

Синоћ су се водиле јаке борбе око града, док је Палмира била још увијек под контролом сиријских снага. Абдел Рахман је јуче рекао да су џихадисти опколили и аеродром, који је на самом ободу града. Међутим, након упада ИД, интервенисали су Руси.

Палмира је била све до рата једна од највећих туристичких атракција због своје очуваности и античке љепоте, али су џихадисти Исламске државе уништили бројне споменике током десетомјесечне окупације града који је на Унесковој листи светске културне баштине. Храмови стари два миленијума, Тријумфална капија и друге знаменитости су у рушевинама.

Драматични обрт у Палмири уследио је неколико дана пошто је ИД у ирачком граду Мосулу покренула велику контраофанзиву, која је изненадила ирачке војнике и зауставила њихово напредовање.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Рат у пустињи је па скоро исти рату на мору. Само оклоп и авијација ту помажу а не пешадија нити морнарица тј.морнари. Без јаких оклопно механизованих јединица (тенкова,борних кола) и потпуне доминације у ваздуху уз снажну артиљеријску подршку не постоји ни најмања могућност да се у пустињским условима изведу тако свеобухватне војне акције типа заузимање градова или овладавањем комуникационим правцим наступања! Максимално што се може ( а ИСИС је то доказао) јесте да се на препад изврше контра напади у дубину територије противника и да се бежи, јер у директном судару на овореном у путињи, важни су само оклпо и артиљеријско-ваздушна подршка!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here