Насловна Политика ИД опаснија за САД од Ал Каиде

ИД опаснија за САД од Ал Каиде

0
ПОДИЈЕЛИ

Исламска држава која покушава да регрутује лабилне особе у Америци, већа је терористичка претња за САД него спољни напади Ал Каиде, саопштио је ФБИ.

islamisti-isis-dzihad

Директор Федералног истражног бироа Џејмс Коми у говору на једном форуму у Аспену о безбедности рекао је да је Исламска држава која је прогласила калифат у деловима Сирије и Ирака, утицала на знатан број Американаца током једногодишње кампање преко друштвених мрежа позивајући муслимане који не могу да оду на Блиски исток да „убијају тамо где су“.

Више од 21.000 људи који говоре енглески широм света прати твитер налоге повезане са Исламско државом, а хиљаде су вероватно становници САД, рекао је он.

ФБИ је ухапсио знатан број људи последњих осам недеља који су на тај начин радикализовани, рекао је Коми, али није навео њихов број.

Он је поновио да је ухапшено неколико људи који су планирали нападе током прославе Дана независности САД, 4. јула.

ФБИ широм земље води стотине истрага повезаних с таквим случајевима.

Коми је рекао да је прерано да се каже како се радикализовао Мухамад Јусеф Абдулазиз, нападач из Чатануге у САД који је убио пет америчких маринаца прошле недеље.

Абдулазизови рођаци рекли су да је имао проблеме с дрогом и депресијом.

Коми је рекао да Исламска држава покушава да придобије људе које Ал Каида никад не би користила као оперативце јер су често нестабилни, збуњени или су наркомани.

Он је потврдно одговорио на питање да ли је Исламска држава као опасност бацила у сенку ривалску организацију Ал Каида која је напала САД 11. септембра 2001.

САД су ушле у траг десетинама Американаца, старих од 18 до 62 године, који су путовали у Сирију или Ирак да би се борили у војсци Исламске државе.

Јако сам забринут због оног што не могу да видим„, рекао је Коми зато што они који регрутују из Исламске државе користе шифроване комуникације да би избели прислушкивање САД.

Коми је и раније упозоравао на радикализацију људи у САД, али ове изјаве указују да су амерички званичници све забринутији због напора Исламске државе да подстакне терористичко насиље, наводи агенција АП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here