Насловна Друштво ИА: Изненађује МУП-ов позив за запошљавање 60 полицајаца

ИА: Изненађује МУП-ов позив за запошљавање 60 полицајаца

0
ПОДИЈЕЛИ

Министарство унутрашњих послова објавило је данас јавни позив за обуку за „оспособљавање за рад у полицији“ за 60 полазника који су завршили средњу школу, који се припремају за хитно запошљавање у полицији упркос свим стратешким документима које је усвојила Влада, саопштено је из Института алтернатива.

Из те НВО наводе да документи Владе (Стратегија развоја Управе полиције, Акциони план за њено спровођење и Анализа стања, пријема, напредовања, образовања и обуке полицијских службеника) указују на вишак запослених у полицији као и на потребу да се не запошљавају полицајци са нижим степеном образовања од Полицијске академије.

„У њима се прецизно наводи да треба измијенити законе и прописати да најнижи степен квалификације образовања буде Академија а не средња школа“, поручила је истраживачица јавних политика у ИА, Дина Бајрамспахић.

Према њеним ријачима, МУП-ов позив посебно изненађује имајући у виду да је конкурс за полазнике Полицијске академије завршен у јулу, те да је стварно постојала потреба полиције за ових 60 нових службеника, они су морали проћи редовну Полицијску академију умјесто овог „хитног курса“.

„Овим је Академија у трајању од двије године, 21 предмета и 1.475 часова обезвријеђена и ставља њене полазнике у исти ранг са полазницима ове „обуке“ која ће трајати 320 часова. Јавни позив који је расписао МУП траје свега осам дана што наводи на сумњу да је већ одлучено ко ће бити полазници, посебно имајући у виду да рецимо последњи конкурс за Академију трајао 35 дана и био пропраћен маркентиншким активностима у циљу привлачења најбољих кандидата, што сада очигледно није циљ“, наводе из ИА.

Барјамспахић каже да кандидати који не буду примљени на обуку имају право на жалбу у року од 24 сата, о којој ће министар унутрашњих послова такође одлучити у року од 24 сата – што поново говори о хитности МУП-а да запосли 60 средњошколаца, без искуства, без познавања људских права а који ће примјењивати полицијска овлашћења према грађанима.

„Полицијска академија је у периоду од 2006-2016. године школовала 235 полазника и увијек се обраћала МУП-у/УП са захтјевом да одреде број потребних кандидата за успис на Академију за сваку школску годину. Академија је обучила, рецимо у 2015. и 2016, по 50 кандидата, док ће их ове године обучити 40. Школовање једног полазника Академије кошта државу 15 хиљада еура. Тако да потреба за 60 нових, мимо ових 40 који ће се редовно школовати звучи крајње сумњиво. Да не говоримо о томе да је 43 полазника последње генерације Полицијске академије завршило управо у јулу ове године и могу бити запошљени, уколико су стварно потребни“, наводи она.

Из ИА додају да ће бити занимљиво да ли ће након обуке и јавног огласа за запошљавање 60 службеника полиције, бити примљени академци који су учили двије године, или полазници обуке који су исту материју учили три мјесеца.

„Коначно, директор полиције је у свим својим јавним иступима истицао да им недостаје искусног кадра способног за рад на комплексним истрагама организованог криминала, а не позорника – који су важни али у овом тренутку не могу да одговоре безбједносним изазовима у нашој земљи“, саопштила је Барјамспахић.

Према званичној статистици, како је навела, Црна Гора има ниску стопу криминалитета а веома висок број запослених полицајаца.

„У Хрватској у којој је стопа криминалитета 12 пута већа него у Црној Гори, Словенији у којој је стопа криминалитета осам пута већа него у Црној Гори, број полицајаца на 100.000 становника је 380, односно, 477, док је у Црној Гори 677. Али изгледа да ни то није довољно, упркос свим намјерама Владе да рационализује јавну управу и дође до оптималног броја запослених, од државног буџета ће живјети још 60 грађана“, поручују из ИА.

Извор: РТЦГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here