Насловна Политика Хвала Влади Црне Горе: Гориво сигурним кораком постаје луксуз

Хвала Влади Црне Горе: Гориво сигурним кораком постаје луксуз

2
ПОДИЈЕЛИ

Нафтни деривати од поноћи су скупљи од 12 до 16 центи због тога што је у цијену горива урачуната и акциза од девет центи.

Како је саопштено из Министарства економије, литар еуросупера 98 коштаће 1,33 евра, од чега се на акцизу са ПДВ-ом односи 11 центи, док је поскупљење горива један цент. Литар еуросупера 95 кошта 1.29 евра, што је за 12 центи скупље, док је дизел поскупио 16 центи на 1,16 евра.

Према ријечима функционера Демоса Владислава Дајковића, поскупљење горива не изненађује.

Vladisav Dajkovic-POkret za neutralnostНакон „државног удара, неслободних избора, опозиционог бојкота парламента, или, у најкраћем, дубоке државне кризе, поскупљење горива, нажалост, дјелује као логичан слијед догађаја. Ипак, оно што је симптоматично јесте тајминг поскупљења горива, усред новогодишњих и божићних празника, чиме, без икакве сумње, желе избјећи већи фокус јавности на ово и те како важно питање. Поскупљење горива се неће штетно одразити на возаче моторних возила, него на све грађане, будући да ће ланчано утицати на поскупљење свих производа и основних намирница. Са друге стране, док грађани гледају како ће премостити до следећег првог, док се криминалци под заштитом власти свакодневно убијају, не штедећи притом ни недужне грађане представници власти уживају по хотелима у Будви, Копаонику, Златибору и Аранђеловцу„, рекао је Дајковић.

Копривица: Марковићев кабинет је влада акцизног удара

Поскупљење горива је драстичан удар на кућне буџете грађана, а последица је катастрофалне економске политике Владе и додатних намета из санационог плана Владе, односно увођења акциза, оцијенио је Момо Копривица (Демократе).

Momo_KoprivicaДок се народ забављао „државним ударом“ Марковићев кабинет је припремао акцизни удар на грађане и привреду. Марковићев кабинет је влада акцизног удара. Намети које уводи Марковићев кабинет нијесу последица дефицита у буџету колико су последица система. Скуп државно-партијски апарат се алиментира назадним наметима, дефицита савјести и памети да се реформише умјесто да се приступи оштрим реформским резовима. Увећане акцизе дају ефекте који ће се у таласима протезати кроз привреду. Акцизни терет се кроз подизање цијена пребаца на све грађане и цјелокупну привреду,“ рекао је Копривица.

Он је казао да ће поскупљење највише погодити обичне грађане који се боре да преживе са постојећим нивоом доходака, као и привреду којој ће намети и поскупљење горива додатно оборити цјеновну конкурентност у условима кад је свега 17 одсто увоза покривено извозом.

Дамјановић: Повећање цијена ће погоршати животни стандард највећег броја грађана

Aleksandar Damjanovic 06Повећање цијене горива додатно ће утицати на повећање цијена оних роба и услуга у којима трошкови транспорта имају доминантан утицај, а то повећање цијена свакако ће погоршати животни стандард највећег броја грађана, рекао је посланик Александар Дамјановић (СНП).

„Не спорећи потребу прилагођавања акцизне политике у циљу оптимизације буџетских прихода, у случају горива треба подсјетити да је формула по којој се формира односно израчунава малопродајна цијена горива гарантована подзаконским актима од стране државе и то монополском приватном, а некада државном предузећу. То конкретно значи да монополска фирма има загарантован профит уз помоћ владине уредбе, како год пословала и како год осцилирала цијена нафте на свјетским берзама, а влада ће додатне приходе остваривати искључиво на терет привреде и сопствених грађана. То ће се десити и услед овог новог повећања малопродајне цијене горива, као својеврсног вида екстра опорезивања привреде и грађана „по капама“ у замјену за неспособност и недостатак воље да се наплате милионски порески дугови, односно опорезује огроман простор у коме царуја сива економија и политичко криминогени пословни монополи“, наглашава Дамјановић.

Вуксановић: Сав терет неуспјеле власти ће се пребацити на обичне грађане како би се штитили тајкуни блиски ДПС-у

Посланица СДП Драгиња Вуксановић саопштила је да је Влада Црне Горе уз помоћ полупразног парламента ових дана још једном извршила државни удар на стандард грађана.

draginja vuksanovic

„Као што смо и говорили у кампањи, сав терет неуспјеле власти ће се пребацити на обичне грађане како би се штитили тајкуни блиски ДПС-у. Увођење акциза на гориво и повећање од 16 еуроценти за литар дизела погађа све грађане Црне Горе, а бојимо се да ће се одразити и на цијене других услуга и роба које су директно везане за употребу нафте и деривата. Изгледа да ће се остварити визија лидера ДПС-а да је гориво луксуз, а не као у свакој европској земљи један од услова за свакодневни нормални живот“, наводи Вуксановић.

Она додаје да док се „цијена горива повећава за 16 центи, тајкуни ће платити само 2% неплаћених пореза у овој години и то ако буду хтјели, пошто смо сигурни да им се актуелна власт неће пуно “замјерати““.

„Почетак мандата Владе показује да ће се поред опраштања дугова тајкунима, она доминанто бавити кажњавањем обичних грађана за све економске промашаје. Тако је послије мајки са троје дјеце, укинут дјечији додатак за незапослене родитеље, а сада се кроз акцизе узима преостали новац из ионако танких новчаника. СДП се кроз свој модел економског развоја залаже за праведно и прогресивно опорезивање којим би они који зарађују највише и плаћали највише, а економија била заснована на реалној производњи, индустријализацији и привлачењу инвеститора из развијених земаља. Због тога и инсистирамо на новим изборима, јер је очигледно да нас ова Влада може вратити само у доба 1993. године“, закључује Вукасановић.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 1
    0

    Znamo kakva nam je drzava i drpos, ali narod koji ne ustaje na ulice zbog ovoga, zasluzuje da se cena goriva digne na 5€… 😉
    Narode cuti i gutaj… Znas vec sta. 🙂

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here