Насловна Друштво Хвала Влади Црне Горе: Државни дуг 2,5 милијарди евра

Хвала Влади Црне Горе: Државни дуг 2,5 милијарди евра

4
ПОДИЈЕЛИ

Државни дуг Црне Горе на крају јуна ове године је, не укључујући депозите, износио 2,48 милијарди евра или 62,75 одсто бруто домаћег производа (БДП),  показују подаци Министарства финансија.

Укупан државни дуг, умањен за депозите износио је  2,4 милијарди евра, или 61,31 одсто БДП-а.

У овај износ није урачунат  дуг општина који са државним дугом чини јавни дуг. Дуг општина је на крају прошле године износио око 140 милиона евра, па је јавни дуг сада око 2,56 милијарди или 65 одсто процијењеног БДП-а за ову годину.

У односу на први квартал ове године државни дуг је већи око пет милиона евра, показују подаци Министарства финансија.

Од укупног државног дуга, спољни дуг је у јуну  износио око двије милијарде евра, а унутрашњи  474,12 милиона евра. Депозити су били 56,86 милиона евра.

Влада је почетком априла одлучила да се задужи код лондонске подружнице Кредит Свис банке 80 милиона  евра. Исплата новца биће у двије транше од којих је прва 30   милиона, а друга 50  милиона . Залог за тај аранжман је државно злато од 38.477 унци које је већ било у тој банци као залог за раније кредите. Влада се од почетка године задужила и 65 милиона евра код домаћих банака у циљу смањења јавног дуга и буџетског дефицита.

Министарство финансија активно преговара са Свјетском банком око цјелокупног аранжмана који би подразумијевао двије транше од по 90 милиона долара, а од којих би једна требало да буде одобрена до краја ове, а друга током 2018. године.

У циљу смањења јавног дуга и дефицита, али и побољшању могућности за новим задуживањем на страном тржишту усвојена је Фискална стратегија за наредни трогодишњи период  са мјерама које, између осталог,  укључују повећање ПДВ-а и акциза.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Pa sta, ako je 2,5 milijardi?! Tojetek polovina vrijednosti Crne Gore. Ima jos toliko prostora da se zaduzuje. Samo naprijed i uvijek i u svemu liderski!

 2. 0
  0

  To je lako rijesiti. Oduzeti opljackano od mafije na celu sa Djukanovicima, Micunovicem i ostalim banditima.
  Vratiti dug i oporaviti zemlju.

 3. 0
  0

  И дуг САД расте, па шта им фали? Шалим се, мене ово подсети на анегдоту која се приповеда за Зека Манитог. Умислио био Зеко да се, уместо књазем, прогласи царем. Нико се не усуђује да му на то, онако силовном, и реч каже. Ипак, нађе се, на крају, један старији главар да примети: „Пази, Господару, цареви не просе“. Зеко је, након овог, одустао од наума да се прогласи царем. Страх тирана да ће бити исмејан је и већи од сујете. Ови данашњи режимски зечићи су до сада (цитирам по сећању), проглашавали ову нашу кукалу државицу „Свјетском државом“, „лидером региона“, „микродржавом предсједничког типа“, зазивали нас да „запловимо“, говорили да ће Црна Гора, кад постане „сувјерена“ постати дибидус иста као Монако, а главни нам град (бивши Титоград), бити као „Пари Сен Жермен“… Изгледа да се, ипак, уместо наведеног, баш као и у време Зека Манитога, спремамо да просјачимо около, не би ли се икако прехранили… Није ни чудо што су ономад усправили кумир Зековом брату на сред некадашњег подгоричког Сточног пазаришта! Ово је све више налик вакту војводиног брата Зека! Чека се само Тодор…

 4. 0
  0

  Државни дуг Црне Горе на крају јуна ове године је, не укључујући депозите, износио 2,48 милијарди евра или 62,75 одсто бруто домаћег производа (БДП), показују подаци Министарства финансија.
  Kada se pogledaju dugovi zemalja u okruzenjeu ili EU clanica ovo i ne izgleda tako lose ,naravno na papiru.to obicno govore i novinari bliski vlasti ali i politicari ,misleci kao smo mi ipak u povlastenoj situaciji.
  Kada bi sada pogleali zaduzenja Njemacke ili Japana BDP i uporedili sa ovim mi bi bili vjerujem u boljoj pozicij u procentima od mnogih razvijenih zemalja,tako se to predstvalj narodu da narod slucajno ne panici,medjutim kada se vidi koliko mi izvozimo i sto izvozimo i proizvodimo tek tada se vidi bezizlana situacija u kojoj smo zahvaljujuci mladim mocima i naravno lopovima stigli.
  Price o zaradi od turizma za proslu godinu do 800 milioa evra je cista laz,pa povecanja svake godine za 10 do 15 % sluzi iastoj svrsi ,novca nemamo da varcemo dug ali kako stvari stoje nema ga ni za normalno funkcionisanje jer nece niko da da lopovima bez pokrica novac.Pogledajte slucaj Marovci uzimao kredit da sinu kupi jahtu pa nije palcao a jahtu sakrio neghdje u Grcku i tako redom.Mislite da ce strani povjerioci dati naovac na rijec,ili na postenje i talik crnogorski.
  Crni dani dolaze Miloovoj latifundiji kojoj niko ne da vise kredita,nemka novca ni za plate ni za penzije a mi smo lider regiona i PUNOPRAVNA CLANICA NATO PAKTA“
  Spremite se narode za juris na samoposluge kada prva penzija ne dodje i plata ,a to je brzo.Sto ovca lezeci vidi brzo dolazi!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here