Насловна Насловна Хусовић: Казна Шахмановићу драконска, коалиција са ДПС није вјечна

Хусовић: Казна Шахмановићу драконска, коалиција са ДПС није вјечна

6
ПОДИЈЕЛИ

Како је коалициони споразум са Демократском партијом социјалиста склопљен, на исти начин може бити и раскинут, казао је предсједник Бошњачке странке Рафет Хусовић.

Он је у интервјуу за „Дан“ истакао да су у процедури смјене Аднана Муховића са мјеста предсједника петњичког парламента прекршени Пословник, Статут и други правни акти иако је Бошњачка странка тражила да се постигне компромис.

Хусовић сматра да је функционеру БС-а и предсједнику Општине Плав Орхану Шахмановићу изречена драконска казна од годину дана затвора. Увјерен је да ће у случају смјене Муховића као и осуде Шахмановића коначни правни епилог бити битно другачији.

Поручује да ниједно суђење, као ни изрицање казне не треба да има политичке примјесе и да је БС спремна да Шахмановићу као члану Главног одбора странке пружи сву неопходну правну помоћ, уколико буде потребна.

Како коментаришете одлуку одборничке већине у Петњици, предвођене Демократском партијом социјалиста, да смијени Аднана Муховића са мјеста предсједника локалног парламента?

-Бошњачка странка сматра да су начином на који је спроведена комплетна процедура око смјене предсједника Скупштине општине Петњица, у више сегмената повријеђени Пословник, Статут и друга правна акта. На онај начин на који се склопио коалициони споразум, он се исто тако може и раскинути. Лично осјећам горчину због овог раскида коалиције у Петњици јер сам управо ја главни кривац за њено конституисање 2013. године. Жалим што та коалиција никада није профункционисала у правом смислу те ријечи. Ипак, очигледно је да се коалиције и парламентарне већине мијењају како на локалном, тако и на државном нивоу, и то је потпуно легитимна ствар. Иначе, ми смо се залагали за тражење компромиса, да се овај коалициони савез одржи, да се нађу рјешења за проблеме и да локална управа у Петњици заврши свој мандат. Потешкоће у функционисању коалиције представљају проблеме за све грађане Петњице и одржавају се на укупан живот у тој општини.

Прије неколико дана истакнути функционер БС-а Орхан Шахмановић осуђен је првостепеном пресудом на годину дана затвора. Како коментаришете ту чињеницу, ако имамо у виду да су за много тежа кривична дјела са милионским штетама по буцет, функционери ДПС-а добијали исте или чак блаже затворске казне?

-Бошњачкој странци, ни мени лично, није својствено коментарисање неправоснажних судских пресуда. Не желимо својом политиком утицати на судство, али свакако пратимо тај процес. Сматрам да је, прије свега, потребно сачекати да пресуда постане правоснажна. Оно што је уочљиво у овој фази поступка који је вођен пред Вишим судом јесте да је изречена драконска казна и није примјерена оној кривици која се оптуженом ставља на терет. Сматрам да ниједно суђење, као ни изрицање казне не треба да имају политичке примјесе. Бошњачка странка ће, уколико то буде потребно, пружити правну помоћ члану Главног одбора Орхану Шахмановићу.

Да ли се кроз поменута два случаја може говорити о својеврсном прогону функционера БС-а и како ће то утицати на односе са ДПС-ом у коалицији на државном нивоу?

– Чињеница је да се ради о појединачним случајевима, те је сваки специфичан за себе. У оба случаја вјерујемо да ће правни епилог бити значајно другачији него што то сада изгледа. И то, уопште, не бих доводио у везу са њиховим изјашњавањем око коалиционог савеза. Показало се да Бошњачка странка није интересантан партнер ДПС-у ни у Бијелом Пољу, ни сада у Петњици. Промјене скупштинских већина су присутне, то је евидентно, легитимно и ми то поштујемо.

Да ли ћете поводом антуелне ситуације тражити разговор са врхом ДПС-а?

-Ми ћемо у даљим разговорима настојати да обезбиједимо поштовање и извршавање обавеза из коалиционог споразума и, наравно, рјешавати проблеме тамо гдје они постоје. Сваку одлуку о коалиционим аранжманима, успостављању или раскидању коалиционих савеза, не доносе појединци, већ искључиво Главни одбор Бошњачке странке.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Husovicu, u predizbornoj kampanji u jednoj od opstina Crne Gore, u Alaha si se kleo da cete posle izbora ici sa onima ko Vam vise ponudi, opozicija Vam je sve ponudila i opet si otisao sa njima. Dakle, Husovicu jednog Vam osudjuju to je covjek kojeg svi u Plavu cijene nebitno na vjersku i nacionalnu pripadnost, drugoga Vam smenjuju sa funkcije a vpti cutis. Ubuduce nemoj bar da se kunes u Boga u kojeg vjerujes.

 2. 0
  0

  Alah, neka mu je nazdravlje, bio je na zasluženom, tom prilikom, kada se ovaj zaklinjao!
  I pravo da ti rečem, čudi me da neznaš da je kod njih tako udešeno : ako Ovaj, kojim slučajem ne čuje, ako je kojim slučajem, tom prilikom odsutan, onda ti zakletva ne važi, nikoga ne obavezuje.Ni onoga što se kleo, ni Ovoga što čuo nije!
  Logično, jel’ de?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here