Насловна Друштво „Хуманизам“ америчких војника: Понижавали дјецу да трче за боцом воде (ВИДЕО)

„Хуманизам“ америчких војника: Понижавали дјецу да трче за боцом воде (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Сједињене америчке државе присутне су у свијету као „добротвор“ још од краја Другог свјетског рата. Док се свијет порадовао миру њега није било гдје год су САД у име мира и демократије крочиле на нечију територију. Међутим, хуманизам њихових војника постоји само у реторици њихових политичара. На снимку који је обишао цио свијет, виде се војници који понижавају ирачку дјецу тјерајући их да трче за боцом воде.

Саме цифре учешћа САД у ратовима су шокантне: 239 година постојања чак 222 године провела је у ратовима, одосно само 17 година од своје независности није била у рату.

Да набројимо ратове након Другог свјетског рата: послије 1945. године, када је свијет помислио да је мир коначан, почиње хладни рат а САД окупирају Филипине, па Јужну Кореју. Затим почиње корејски рат, па рат у Гватемали, па вијетнамски рат, који је завршио 1975.г. потом је ЦИА водила тајни рат у Афганистану, од 1979. године, Заливу Сидре, сукоб у Либану, сукоби у Никарагви, сукоб у Персијском заливу, окупација Панаме, Први заливски рат 1990. г.  па сукоб у Ираку, па бомбардовање Републике Српске 1995. године. Већ 1998. почиње бомбардовање Ирака и ракетирање Афганистана и Судана а 1999. г. САД учествује бомбардовању Југославије. Затим су на ред дошли Ирак и све прољећне револуције Блиског истока.

Ако се сјетимо политичке реторике САД- а уочићемо да су војне интервенције увијек најприје биле оправдаване потребом заштите својих грађана и интереса, а потом, разлозима типа “доношење демократије” или “хуманитарна помоћ”. Такође, за своје ратове, Америка је ријетко имала мандат Уједињених нација.

Важно је напоменути да су САД, осим директном војном акцијом учестовале и посредно у свргавањима бројних режима у Јужној Америци и Африци.

И док се деценијама послије Вијетнамског рата, у Америци полако говори о неморалном понашању њихових војника, док су на ових дана на Окинави и остатку Јапана протести због злочина над становништвом које у мирнодопско вријеме врше амeрички војници стационирани у њиховим базама, дотле се, барем када су у питању западни медији, и даље одржава слика добрих америчких војника који су дошли у Ирак да заштите локално становништво од гнусног режима који им пријети.

Виктор Иго је, говорећи о француској војсци његовог времена, рекао једну универзалну истину која важи за сва времена: „Карактер се не гради на туђој земљи.“

Слика говори више од ријечи: амерички војници тјерају ирачку дјецу, која живе у нељудским условима, да трче за боцом воде. Амерички војници, званично добротвори, понижавају дјецу због боце воде.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here