Насловна Друштво Хулиганство енглеских навијача се враћа на велика врата, а УЕФА кажњава Русију...

Хулиганство енглеских навијача се враћа на велика врата, а УЕФА кажњава Русију (ВИДЕО)

1
ПОДИЈЕЛИ

Само неколико сати пошто је из Кремља најављено да сви спортски функционери и Савези морају да уложе максималан напор како навијачи Русије не би правили инциденте на шампионату Европе у фудбалу, огласила се и УЕФА. Након истраге о нередима на утакмици против Енглеске, Руси су од ове организације добили такозвану суспендовану (условну) дисквалификацију која ће бити активирана уколико се било какви навијачки инциденти понове.

По званичном извјештају, након утакмице између Русије и Енглеске, која се завршила неријешено 1:1, тридесетак руских навијача напало је Британце и гађало их страним предметима.

Такође, Руски фудбалски савез треба да плати казну од 150 хиљада евра.

Навијачи Русије нису били једини учесници у сукобима у Марсеју уочи и после меча са Енглеском, већ су пажњу јавности у овом смјеру посебно привукли навијачи Енглеске.

Британски медији увелико пишу о враћању хулиганства енглеских навијача у великом замаху, те како кажњавање Русије неће моћи да заташка ову појаву. Марсеј, у коме се игра овогодишње првенство, добро је запамтио енглеске навијаче 1998 године.

По наводима из листа Гардијан, које је пренијела Политика, општи утисак би могао да буде оно што се налази у коментару Гардијана: да је „стари непријатељ оживио у сукобу с полицијом”, а мисли се на то да енглески навијачи после неколико релативно мирних година нису успјели да побјегну од свог старог имиџа, остављајући за собом трагове крви, пива и хаоса.

„Гардијан” се у својој анализи враћа у 1996. годину, када се „фудбал вратио кући”, када је Енглеска као домаћин „Евра 96” учинила све да покаже да је оставила иза себе навијачке хорде и њихова недјела. Међутим, како примјећује Овен Гибсон у свом коментару, окршај с полицијом, крвава лица и сломљене флаше на улицама Марсеја 1998. године и Шарлерое 2000. вратиле су Енглеску неколико корака уназад. Од та два велика такмичења – Светско првенство у Француској 1998. и Европски шампионат у Белгији и Холандији 2000. – Фудбалски савез Енглеске (ФА) и британска Влада предузели су нове мјере против својих хулигана, прије свега кад је реч о контролисаном путовању у иностранство.

Медији јављају да је око 20.000 Енглеза је стигло у Марсеј, а очекује се да ће око пола милиона отпутовати из Енглеске. Претпоставља се да стотине хиљада њих неће имати улазнице, што је додатни проблем.

Енглески медији не заборављају да помену да су се енглески навијачи сукобили с полицијом и дан прије утакмице с Русима, као и да су на њиховом репертоару и даље агресивне пјесме, попут „Нема предаје ИРА”, „Десет њемачких бомбардера”, „Да нема Енглеза, сви бисте били Швабе” (наслеђе из Другог светског рата) …

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here