Насловна Друштво Хрватским вартогасцима додијале критике: Не пале Срби Хрватску!

Хрватским вартогасцима додијале критике: Не пале Срби Хрватску!

1
ПОДИЈЕЛИ

Након хапшења због пожара у Хрватској и могућности да су они подметнути, на Фејсбук-страници посвећеној хрватским ватрогасацима објављен је занимљив статус.

Подсетимо, у ноћи између недеље и понедељка у Хрватској је букнуло око тридесет пожара, што су неки званичници повезали с тим да би лако могло да се деси да су они подметнути. Драматично је и од ноћи понедељка на уторак, јер се ватра распламсала по Далмацији, па је затворен и део Јадранске магистрале. Горело је и на Хвару.

Такође, у понедељак је објављена и вест да је у Хрватској ухапшено неколико особа због сумње да имају везе с подметањем пожара, а међу њима су двојица држављана Србије.

Хрватски портал Индекс.хр пренео је у целости објаву на званичној Фејсбук-страници хрватских ватрогасаца по том питању, а у којој се, између осталог, наводи да се у Хрватској најгласије чују изјаве о томе да су пожари подметнути и да су их подметнули „они који највише мрзе Хрвате“, односно Срби, што, како кажу, уопште није објективно.

Хрватски ватрогасци подсећају да у Хрватској ипак живи највише Хрвата, који роштиљају у природи, бацају пикавце, разбијене стаклене боце… дакле, раде све оно што изазива избијање пожара.

„Мало о пожарима

То да постоји пуно различитих узрока пожара сви знају, али није занимљиво ако је удар муње, искрење далековода, одбачени чик из аута, дно пивске боце а ла лећа… Најјаче се чује: „Подметнуто“.

Ако је подметнуто то може бити и пука несрећа јер неки никако да схвате да се лети не пали роштиљчић у природи, може бити да неко вари у свом дворишту па искрица омакне (било је тога), може и оно фамозно чишћење терена за пренамену парцеле у грађевинску.

Али сви су спремни да вичу: „То су они што мрзе све хрватско!“

Али ако и јесте људски фактор, у Хрватској ипак живи највише Хрвата, а онда мање оних осталих. Опет се чује: „Они!“

Они могу бити Роми, Чеси, Италијани, муслимани и ини други. Погађате што се виче? „Срби, наравно“.

„Масовна хистерија“

И ко сад може да изађе на крај с таквом масовном хистеријом?!? Па људи моји, који вам је к…?
Ово је лето било преко 200 пожара и за свега десетак се зна како и ко је потпалио. А за осталих сто деведесетак не знамо. Подвлачим: НЕ ЗНАМО. Не да не знамо то, него појма немамо ни о чему. Тотално смо глупи и верујем да има маса њих који још увек мисле да се пожар најбоље гаси кисеоником под притиском! Или да је боље што дува бура, бар ће га угасити. Или да је срамота што канадера нема ноћу. Па имају светла ваљда.

Не, дефинитивно с нама нешто није у реду. Коментарима на објаве показујемо колико мало знамо. Показујемо колико смо некултурни, живчани, параноични и нетолерантни. Показујемо како не знамо да анализирамо узроке и последице, размотримо све опције, изаберемо највероватнију. И свеједно да се оградимо да имамо премало информација, да оно што прочитамо на моћном интернету често буде далеко од истине.

„Има ли више краја свему“

На крају морамо…..дакле МОРАМО развити свесност одговорности за речи које изричемо. Те речи могу неког повредити, могу ширити мржњу и хистерију, могу чинити зло. Те речи су разорнија искрица у много жешћем пожару од ових који харају Далмацијом. Јер, нажалост, страх ме да је количина те лудости довољна да се „ови“ скупе у руљу и крену на линч палећи „онима“ села, ауте, њиве…

Видим да би неки вешали, стријељали, мучили…. Читам и да би крв у потоцима…..Има ли краја више свему“, објављено је на страници.

Malo o požarimaTo da postoji puno različitih uzroka požara svi znaju, ali nije zanimljivo ako je udar munje, iskrenje…

Geplaatst door Vatrogasci – Oni su naši Heroji op maandag 21 augustus 2017

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here