Насловна Политика Хрватски аналитичари: Странке које имају нечисту савест морају да буду пристојније према...

Хрватски аналитичари: Странке које имају нечисту савест морају да буду пристојније према суседима

0
ПОДИЈЕЛИ

Хрватски политички аналитичари оцењују у понедељак да избор Колинде Грабар Китаровић за председницу Хрватске неће негативно утицати на односе са Србијом и да ће имати сличан ефекат као избор Томислава Николића за председника Србије.

puhovski

Политички аналитичар Давор Ђенеро изјавио је за агенцију Бета да ко год вршио власт у Хрватској зна да мора да гради коректне односе са Србијом и да не сме да блокира приступне преговоре Србије са Европском унијом.

Он је рекао да се избором Колинде Грабар Китаровић ништа драматично неће променити ни у односу према српској заједници у Хрватској, јер је постојећи оквир мањинског законодавства оквир за сваку власт.

Неутемељена очекивања од СДП

„Једино што у Србији и у српској заједници постоји одређени степен неповерења према ХДЗ и велико очекивање од Социјалдемоктратске партије, које, међутим, није утемељено, јер иза њега не стоје дела“ , сматра Ђенеро.

Професор универзитета и политички аналитичар Жарко Пуховски оценио је за агенцију Бета да ће избор Колинде Грабар Китаровић за председницу Хрватске имати сличан ефекат као избор Томислава Николића у Србији, јер „странке које имају нечисту савест морају да буду пристојније према суседима“.

Према његовим речима, Грабар Китаровић мораће да даје уступке, јер њена странка нема баш најбоље резултате односа са Србима и Србијом.

Нова председница мање свађалачки настројена од премијера

„Она је мање свађалачки настројена него премијер (Зоран Милановић), мање је блиска Србији него (досадашњи председник) Иво Јосиповића, али има већи притисак да се докаже“, закључио је Пуховски.

Новоизабрана председница Хрватске поручила је у недељу увече у победничком говору да ће се залагати за решавање отворених питања са суседима које је позвала на дијалог да би, како је рекла, та питање престала да се подмећу под тепих.

Истакла је да ће се борити за унапређење права мањина, али да „ништа мање неће тражити за Хрвате у Србији“.

У победничком говору није, међутим, говорила о томе да би условила Србију на њеном путу у ЕУ што је помињала током предизборне кампање.

На основу обрађених 99,98 одсто гласова, Колинда Грабар Китаровић освојила је 50,74 одсто гласова, а досадашњи председник, социјалдемоктрата Иво Јосиповић 49,26 одсто.

Кандидаткиња ХДЗ победила је Јосиповића тек с нешто више од 32.000 гласова разлике.

Оставка у ХДЗ

Право гласа имало је 3,8 милиона бирача, а на биралишта је изашло њих више од 59 одсто.

Према закону, новоизабрана председница ступиће на дужност последњег дана мандата Иве Јосиповића, који је петогодишњи мандат преузео 19. фебруара 2010. године.

Грабар Китаровић мораће да поднесе оставку на дужност у ХДЗ-у, јер је функција председника неспојива с било којом јавном или професионалном дужношћу.

Грабар Китаровић је прва председница Хрватске у историји, али и прва из ХДЗ после Фрање Туђмана, који је на тој позицији био у два мандата, све до смрти крајем 1999. Потом је председник у два мандата био Стјепан Месић, а затим у једном мандату Иво Јосиповић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here