Насловна Политика Хрватска: Ванредна седница сабора због арбитраже

Хрватска: Ванредна седница сабора због арбитраже

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Сабора Јосип Леко због афере „арбитража“, на захтев хрватске владе, сазвао је данас ванредну седницу парламента за 29. и 30. јул.HRVATSKA

Влада је тражила ванредну седницу Сабора да би се у парламенту повела расправа и размотриле новонастале околности везане за спровођење Споразума о арбитражи између хрватске и словеначке владе.

Премијер Зоран Милановић позвао на састанак председнике свих парламентарних клубова.

Афера арбитража избила је у среду када је загребачки Вечерњи лист објавио компромитујуће транскрипте и аудио снимке, који потврђују контакте словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова, односно договарање о изношењу аргумената и осмишљавање како да утичу на остале судије у поступку о граници између Хрватске и Словеније.

Солец и Дреник су јуче понудили оставке.

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је јуче да је стање забрињавајуће и да доводи у питање објективност самог поступка, а министарка спољних и европских послова Весна Пусић да Хрватска разматра и могућност изласка из поступка.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније, Јадранка Косор и Борут Пахор, 4. новембра 2009. у Стокхолму.

Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија – по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничким договором с пописа Европске комисије

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here