Насловна Друштво Хрватска уз помоћ страног тима подиже тужбу против Србије

Хрватска уз помоћ страног тима подиже тужбу против Србије

0
ПОДИЈЕЛИ

sud-hagХрватска је окупила тим састављен од хрватских и енглеских правних стручњака који би требало да заступају Хрватску у тужби коју је подигла против Србије код Међународног суда правде у Хаагу у случају који се формално води као – Тужба Републике Хрватске против Републике Србије због повреде одредби Конвенције о спрјечавању и кажњавању злочина геноцида, јавља Јутарњи лист.

Тим задужен за усмену расправу пред Међународним судом правде у Хагу чине: Весна Црнић-Гротић, професор међународног права на Правном факултету у Ријеци, и Андреја Метелко-Згомбић, помоћница министра спољних послова, Јана Шперо, начелница у Министарству правосуђа, и Даворин Лапаш, професор међународног права на Правном факултету у Загребу.

Професор Мирјан Дамашка, учествује у правном тиму у својству правног савјетника. Страни партнери у процесу су адвокати из Велике Британије специјализовани за питања међународног права – Џејмс Крафорд, професор међународног права на Кембриџу и адвокат у Матрикс Шамбер, Филип Сандс, професор права на Университy Колеџ Лондон. Кир Стармер, најновији члан тима, донедавно је био главни тужилац Енглеске и Велса. Радио је про боно на Карибима, у Уганди, Кенији и Малавију, оспоравајући пресуде смртних казни. Пет година, од 2003. до 2008., био је савјетник за људска права полицијског одбора у Сјеверној Ирској.

,,Задаћа је овога тима презентовати тужбу за геноцид на најбољи могући начин и објаснити свијету што се заиста догодило. Након завршетка усменог дијела расправе, сви материјали који су годинама прикупљани постаће јавни. „Неовисно о тужби, подузећемо све за што ефикаснији прогон ратних злочина“, каже Орсат Миљенић, министар правосуђа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here