Насловна Друштво Хрватска полиција привела младе који су прелијепили јасеновачку спомен-таблу

Хрватска полиција привела младе који су прелијепили јасеновачку спомен-таблу

1
ПОДИЈЕЛИ

Хрватска полиција привела је на обавјештајни разговор припаднике Иницијативе младих за људска права који су јутрос прелијепили спомен-таблу на којој је истакнут поздрав „За дом спремни“ у Јасеновцу.

Како наводе из Иницијативе, могуће је и да ће припаднике ове организације теретити за кривично дјело.

„Информација медијима и пријатељима: Полицијска управа (ПУ) Новска привела је на обавештајни разговор представнике Иницијативе који су дали изјаву и објаснили овај чин. ПУ ће предмет проследити Државном тужилаштву Републике Хрватске на поступање, могуће је да нас терете за кривично дело“, наведено је у саопштењу које је објавио хрватски портал index.hr.

У саопштењу иницијативе се наводи да је лијепо видјети да држава има „неку полицију и неко тужилаштво“.

„Ми смо већ помислили да не постоје када се усташка знамења некажњено појављују свуда. Али, дакле, нема помака: уколико подстичете мржњу и насиље – о вама расправљају одбори, оснивају се комисије а ако станете у одбрану темељних начела Републике онда када то не учине њене институције – гоне вас“, наводе из Иницијативе.

Подсјећамо да су припадници ове организације претходно истакли да су прељепљивање извели због неадекватне реакције инситуција, „у циљу обране темељних вриједности Хрватске, у изостанку адекватне реакције институција власти у земљи“.

„На плочи је истакнут текст ‘За дом спремни’ који, као што је то потврдио и Уставни суд Хрватске, представља манифестацију расистичке идеологије и велича фашистички режим НДХ“, истиче се у саопштењу.

Oни подсећају да је, расправљајући о овој табли, надлежни одбор закључио да такав текст вријеђа жртве и да је потребно предузети нужне радње како би се плоча уклонила.

„Будући да Влада Андреја Пленковића није до данас подузела никакве значајне радње и није показала нити минимум политичке храбрости у заштити вредности темељних начела Хрватске, Иницијатива је, без оштећења плоче исту прекрила писмом члановима удружења које је плочу и поставило“, каже се у саопштењу које преноси и регионална телевизија Н1.

У писму ХОС-у наводе да је Хрватска својим Уставом утемељена као социјална држава која свим својим грађанима јемчи грађанска и људска права, а чије су институције утемељене на демократским начелима.

„Поштовани, ви сте овом својом плочом, односно истицањем симбола мржње, стали против темељних постулата наше заједничке државе. Надаље, можда ненамерно, али искористили сте своје погинуле тиме што сте њихове смрти инструменталисали за промоцију настојања супротних уставним начелима Хрватске. И још сте то учинили на начин којим релативизујете и заправо исмевате жртве усташког фашистичког терора који је баш ову земљу овде натопио њиховом крвљу“, наводи Иницијатива у писму ХОС-у.

Наглашавају да је „срамотно и обесхрабрујуће“ одсуство адекватне реакције носилаца власти и институција, који су дужни да санкционишу таква настојања.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Vise nego logicno!
    Drzava koja nije uhapsila one koji su plocu postavili, nema druge nego da hapsi one koji su je preljepili.
    Pa vi cik pogodite cija je ta ustaska drzava!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here