Насловна Поглед Хрватска: Одржана миса за Анту Павелића – нема протеста јер више нема...

Хрватска: Одржана миса за Анту Павелића – нема протеста јер више нема смисла

9
ПОДИЈЕЛИ

Традиционална црквена светковина посвећена једној од најмрачнијих особа ових простора – задушница за нацистичког сурадника и вођу усташког покрета Анте Павелића, ове године је прошла без просвједа антифашистичких група. Примијетили су то у првом реду десничарски медији, не тражећи информацију више о овом феномену, пише хрватски портал Лупига.

„Зашто није било протеста? Зато што нема смисла, док год плоча с натписом ‘За дом спремни’ стоји у Јасеновцу, а државни врх свим силама тражи исприке за усташлуке, судјелујући у њима,“ наводи овај портал и додаје да се то да закључити из објава неколико група, које су претходних година организовале протесте испред Базилике срца Исусова у Загребу – попришта традиционалних миса за кољача Павелића, на дан његове смрти и благдан Невине дјечице.

„У оваквој политичкој констелацији, гдје премијер, предсједница Републике и предсједник Сабора (уз много других политичких инстанци) активно судјелују у апологетици фашизма, изјавама попут тога да ЗДС има ‘више конотација’, просвједовати против овакве мисе, а што смо чинили прошлих година, показало би се потпуно депласирано – отприлике као да се бунимо против тога што смо добили само један јастучић, а не два, у авиону који пада,“ поручила је Радничка фронта.

kolinda

Они су, подсјећа „Лупига“, прошле године организовали протест због овог обичаја загребачких језуита, па су протестанти нападнути од стране профашистичке групе, од које их полиција није заштитила, успркос најавама протеста.

Радничка фронта закључује да је „колико год то страшно звучало, уз овакве очите неофашистичке тенденције у нашем друштву, миса за Павелића данас један од мањих проблема“.

Полиција чува усташе док величају кољача дјеце

На сличном су трагу одсуство објаснили и администратори странице „Усташе су највећа срамота Хрвата“, која је претходних година извјештавака с лица мјеста и позивала грађане на противљење овој миси, традиционално накрцаној мушким полазницима обученим у црно, наводи портал.

„И ове године је одржана миса за Павелића у Загребу. Да би 20 усташа и усташки поп имали мира у цркви, чувало их је око 40 полицајаца – што интервентних што у цивилу. Усташама се ништа не смије догодити док величају кољача дјеце, а попови – уз плаћу из државног прорачуна – величају НДХ у сигурности коју им пружа обавјештајно репресивни апарат земље насљеднице НДХ,“ објавили су администратори странице „Усташе су највећа срамота Хрвата“.

hos-ustase-2

„Ове године нисмо организирали нити судјеловали у организацији било каквих акција око мисе за Анту Павелића и величања НДХ, јер је процјена да то у држави у којој се предсједница фотографира уз усташку заставу, премијер релативизира усташки злочиначки поздрав, а репресивни апарат ради на фашизацији друштва, нема никаквог смисла. Ми не можемо толико оцрнити профашистичко водство и нарав овог система колико то може систем сам,“ нагласили су они.

У Хрватској поред званичне политике државе која очигледно жели да настави путем НДХ постоје и они који јој се противе, а чији отпор постоји само на порталима и друштвеним мрежама. Са странице „Усташе су највећа срамота Хрвата“ су поручили хрватској влади да су малформација друштва и да ће као такви бити уписани у историју друштва:

„Поздрављамо храброст проусташког режима. Фотографирајте се крај усташке заставе, величајте НДХ и усташки злочиначки поздрав, организирајте комеморације четницима и усташама у Блајбургу, постављајте плоче с злочиначким усташким плочама по Јасеновцу, подижите споменике Рафаелу Бобану, клањајте се погубљеним кољачима дјеце по стратиштима ратних злочинаца, плаћајте и организирајте тајне службе на фашизацији друштва.

ustase-djeca
Блајбург

Ми то проматрамо, о томе пишемо и то ћемо чинити и даље. Знамо што радите и не бојимо вас се. Ви сте само малформација цивилизације и као такви ћете бити уписани у повијест, баш како приличи пљачкашима властитог народа, квислинзима и усташким профашистима,“ нагласили су они.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Можемо да се дивимо хрватским антифашистима само док борба траје. Али, бојим се да је усташтво крајње, природно исходиште хрватске културе живљења. Да би се оно тамо надвладало, потребан је много дубљи преображај од реактивног антифашизма. И сами Хрвати то осећају.

 2. 0
  0

  Reakcija na nesto, na bilo sta, je prva stepenica ka necemu, bilo cemu!
  Ko nije zagazio prvu stepenicu, taj nikuda stizao nije.
  Kako njima, tako kuraznima, nije lako koracati protiv ustaske drzave, jos i remetiti idilu “ hrvatske kulture zivljenja „, tusucljetne.

 3. 0
  0

  А шта ћемо са домаћим усташама из власти што по упутима из Загреба фашизују Црну Гору? Тзв. Црногорска православна црква, Црногорски језик, Спомен гробље Њемачким фашистима у Зети, Дукљанска академија, Савез организација бораца НОР и антифашиста Црне Горе, маса НВО и тобожњих националних научних и културних институција, медија, од којих су многи на државном буџету, пројектовани су у Загребу. Одбрана Црне Горе, спољна и унутршња политика потпуно су под контролом хрватског усташког режима иза кога стоји Њемачка, Европска унија и Католичка Црква. Ангела Меркер је Хитлерова наследница и гура Хрватску, Украјину и многе друге европске државе у ревитализацију фашизма како би се свјетска јавност на то полако навикавала да би потом Њемачка рехабилитовала фашисте и Хитлерову идеологију.

 4. 0
  0

  Kako su mi ovi ustaše odvratni , zamislite koji su to idioti koji traže sebi budućnost u mračnoj fašističkoj ustaškoj prošlosti , ovi nemaju mozga .
  Koji monstrum od roditelja treba biti da svoje dijete obučeš u ustaško odijelo , eee da je drug Stari živ samo mjesec dana , manje bi bagre ovaj vazduh trošilo !
  Ovi ustaše su mi mrznije od ćetnika , pa možeš zamislit kako mi se smuči kad ih vidim !

 5. 0
  0

  Министар Маћа осуђује „мрачну фашистичку усташку прошлост“ (не садашњост) и болећиво тужи „ееее да је друг Стари жив само мјесец дана, мање би багре овај ваздух трошило“! Који је ово идиот.

 6. 0
  0

  Brzo ces ti u Srbina, vidim ja!
  Jos ces pobolji Srbin biti Mas’a, bolji i veci Srbin od svih nas.
  Sad kad si sjahao ustasu, drumovi su tebi polozni da stizes dje ti je volja.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here