Насловна Друштво Хрватска: На граници са Србијом и БиХ строже контроле

Хрватска: На граници са Србијом и БиХ строже контроле

0
ПОДИЈЕЛИ

На границама Хрватске са Србијом и Босном и Херцеговином ће ускоро бити уведене строже контроле, због нових мjера у борби против тероризма у Европској унији, наводи данас Јутарњи лист.
hrvatska eu
Ради се о мjерама за лакше откривање потенцијалних терориста којима слобода кретања омогућава лакше дjеловање у ЕУ.

Граница Хрватске према БиХ и Србији је једна од најдужих спољних граница ЕУ.

Европски стручњаци сматрају да су БиХ, Космет и Санџак подручја на којима постоји опасност од тероризма, јер је одатле велики број особа отишао у Сирију и Ирак, да би ратовао на страни организације Исламска држава.

Тврди се да се више од 500 особа са Западног Балкана придружило терористима у Сирији и Ираку, а највише их је из БиХ и са Космета.На Балкану делујемо у два смјера – један је безбједносни, строги надзор граница, праћење сумњивих особа, размјена података, откривање мрежа кријумчарења оружја, а други сарадња у оповргавању пропаганде екстремних радикалних имама на Балкану. Хрватска и Словенија активно учествују у томе, изјавио је неименовани званичник ЕУ задужен за антитероризам.

За сада се искључује могућност суспензије Шенгенског споразума, јер је слобода кретања један од највећих успјеха процеса европских интеграција, навео је Јутарњи лист.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here