Насловна Друштво Хрватска: Масовна јавна промоција усташтва

Хрватска: Масовна јавна промоција усташтва

1
ПОДИЈЕЛИ

ustase

Међународна иницијатива за праћење антисрбизма тврди да усташки поздрав “За дом спремни”, кога је недавно изговорио хрватски фудбалер Јосип Шимунић, представља најмасовнију јавну промоцију фашизма на свијету од Другог свјетског рата до данас.

“Хистерични Шимунићеви повици За дом и хорски одговор 40.000 навијача на загребачком стадиону Максимир Спремни представљају убедљиво најмасовнију јавну промоцију фашизма на планети од Другог свјетског рата до данас”, наведено је у саопштењу Иницијативе.

Иницијатива, чији је оснивач директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ, сматра да Европа и свијет не смију дозволити Шимунићев, нити слична повампирења фашизма.

“Шимунић нам је свима почетком 21. века упутио дрзак изазов, да ако неком смета За дом спремни, то је онда њихов проблем. Можда је у праву, али за себе и 40.000 навијача на Максимиру. Зато позивамо још једном Хрватску, ЕУ, јеврејске организације, борце за људска права, антифашисте, а сада нарочито и ФИФА и УЕФА, да овај пут дигну глас против фашизма и усташтва неримереног времену у коме живимо и казне Шимунића за невиђен испад”, наводи се у саопштењу.

Та асоцијација подсјећа да је под усташким поздравом “За дом спремни” провођен холокауст, као и погром Срба током Другог свјетског рата на просторима данашње Хрватске.

Јосип Џо Шимунић тај поздрав изговорио је пред препуним стадионом “Максимир”, послије фудбалске утакмице у којој је репрезентација Хрватске побједом над Исландом обезбиједила пласман на Свјетско фудбалско првенство.

Фудбалер је у микрофон понављао “За дом!”, а 40.000 навијача одговарало “Спремни”.

Он је послије утакмице објаснио да је то “увијек желио направити”, те да “није ништа погрешно радио”, а онима који би га казнили због тог поздрава поручио је да би “требало да прочитају историју”.

Хрватска полиција, као и у претходних више сличних случајева, ни овај пут “није утврдила елементе прекршаја ни кривичног дјела”.

Идентични усташки ритуал масовно и редовно се изводи и на концертима Марка Перковића Томпсона, који је ове године први пут тако нешто извео и у Европској унији, пред 100.000 људи.

Интермагазин

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here