Насловна Мозаик Хрватска: Мањине и дјеца са посебним потребама криви за лош просјек ученика

Хрватска: Мањине и дјеца са посебним потребама криви за лош просјек ученика

3
ПОДИЈЕЛИ

Државни секретар у хрватском Министарству науке и образовања Матко Глунчић окривио је за лоше резултате, које су у OECD-овом истраживању знања показали ученици из Хрватске, поред осталог и то што су „у статистику ушла и дјеца с посебним потребама и националне мањине“.

Он је на Телевизији Н1 казао да су у Хрватској у статистику за ПИСА истраживање ушли сви ученици, остављајући сумњу како се у неким европским земљама лажирају резултати.

Ради се о OECD-овом највећем свјетском образовном истраживању знања и вјештина ученика у доби од 15 година – PISA 2015 (Programme for International Student Assesment).

Упитан за парадокс да је у хрватским школама двије трећине одликаша и врло добрих, а да у међународним истраживањима Хрватска постиже испод просјечне резултате, Глунчић је одговорио:

„У ове резултате улазе просјечни резултати. Не узимамо само најбоље. У неким европским земљама кажу лошијим ученицима да на дан тестирања не дођу на наставу.“

„Код нас у статистику су ушла и дјеца с посебним потребама и националне мањине“, додао је државни секретар.

Водитељка га је упитала да објасни какве везе има то што је неко припадник националне мањине.

„Нисам тако мислио, него ми узимамо све заједно унутра“, покушавао је објаснити, али није успио, наводи Indeks.hr.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „Код нас у статистику су ушла и дјеца с посебним потребама и националне мањине“, додао је државни секретар

  tako i Njemci pravdaju svoj ne bas zavidan uspjeh pa izmedju ostalog kazu i ovo „mnogo je djece koja nijesu porijeklom Njemci“

 2. 0
  0

  Ne znam koje su to manjine u Hrvatskoj, jer su svedene na nivo statisticke greske. Da li to znaci da je polovina hrvatske djece sa „posebnim potrebama“? To bi mozda moglo da objasni postupke hrvatskih politicara, pa i drzavnog sekretara koji je ocigledno idiot.

 3. 0
  0

  Nemojte se iščuđavati, pa na istom „fonu“ su i „Vijesti“ sa kojima ste sad u velikoj „ljubavi“, a koje su svojevremeno pisale da „čak i Srbi tokom sezone traže sobe sa kupatilima i klima uređajima“!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here