Насловна Политика Хрватска: Карамарко поднио оставку, позива и остале да то учине

Хрватска: Карамарко поднио оставку, позива и остале да то учине

0
ПОДИЈЕЛИ

Томислав Карамарко саопштио је данас да је поднио оставку на позицију првог потпредсједника владе и позвао лидера Моста, мање чланице владајуће коалиције, Божу Петрова и премијера Тихомира Орешковића да учине исто.

„Поднио сам оставку и о томе обавјештавам јавност. Одлазим из владе и очекујем да ће то направити и сви ови други јер сматрам да би добио био увиђаван чин“, рекао је Карамарко на ванредној конференцији за новинаре.

Он је рекао да мисли да је његов потез подношења оставке добар и да влади треба дати свјежину другим особама које су растерећени личним односима.

Сјутра након опозива, Карамарко је најавио да ХДЗ иде на прекомпоновање владе и да вјерује да ће Хрватска коначно добити власт која ће бити свјесна тешке ситуације у којој се држава налази.

Карамарко: Обратићу се Управном суду

Шеф ХДЗ-а изјавио је да је одлука надлежне комисије да је он у сукобу интереса донесена под притиском и да ће се обратити Управном суду.

„Мислим да је та одлука на неки начин исфорсирана притиском не знам кога и не знам чега и на Управном суду ћу је потпуно, потпуно побити“, рекао је Карамарко на ванредној конференцији за новинаре.

Додао је да та одлука потврђује да реалног сукоба интереса нема.

Он је рекао да је резултатом Комисије за сукоб интереса, која је разматрала овај, како је рекао, тзв. његов случај – и незадовољан и задовољан.

Незадовљан је, казао је зато што су утврдили „некакав сукоб интереса“, а задовољан јер је тај сукоб интереса заснован на, како је рекао, неком неформалном састанку који је он имао у влади на којем није било никаквих закључака.

„То што сам као први потпредсједник износио своје ставове је природно и нормално. Ако није онда значи да смо се вратили на вријеме вербалног деликта, што ме не би превише веселило“, рекао је Карамарко. истакавши да „човјек, који је предсједник странке, мора имати свој став“.

Петров: Поднијећу оставку, ако Орешковић остане премијер

Шеф Моста, мање чланице владајуће коалиције, Божа Петров изјавио је данас да остаје при ставу да ће поднијети оставку на позицији потпредсједника владе, ако то од њега тражи ХДЗ, али само под условом да на челној позицији остане премијер Тихомир Орешковић.

„Спремам сам поднијети оставку иако не мислим да сам за било шта крив и одговоран“, рекао је Петров.

Петров је на ванредној конференцији за новинаре рекао да ће та странка у наредних 24 сата одлучити да ли ће њени заступници потписати захтјев за распуштање парламента.

О томе ће, казао је, одлучити Национално вијеће Моста.

Петров је у више наврата позвао све чланове Председништва ХДЗ-а да у овим тренуцима, како је рекао, покажу одговорност.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here