Насловна Друштво Хрватска изгубила спор са Словенијом

Хрватска изгубила спор са Словенијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Хрватска је изгубила гранични спор са Словенијом и најмање две трећине Пиранског залива припашће Словенији, преносе поједини хрватки медији.

slovenija-hrvatska-zastava

Mедији наводе и да су Словенци активно лобирали код судија Арбитражног суда да се пресуди у њихову корист. Спомињу се транскрипти из којих се може закључити да је Словенија добила спор већ у раној фази.

„Вечерњи лист“ је објавио да поседује транскрипте разговора словеначког члана арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова у којима се види како јој је Секолец преносио детаље из поверљиве дискусије председника суда и осталих арбитара.

Из делова транскрипта видљиво је како је Секолец наводно пренео изјаву коју је приписао председнику Суда по којој му је овај рекао како су „Словенци добили што су хтели на мору“ и да најмање две трећине Пиранског залева иде Словенији.

Поводом медијских објава, прва потпредседница Владе Хрватске и министарка спољних и европских послова Весна Пусић сазвала је конференцију за медије на којој је изјавила да је „Хрватска врло забринута због навода који су изашли у данашњим новинама, а уколико би било што од тих навода било истинито то би било апсолутно шокантно и драстично би мењало ситуацију с тим поступком арбитраже.“

„Хрватска је приступила међународној арбитражи у доброј намери. Улазимо и ушли смо у ову процедуру с поверењем у међународне правне институције. У то смо ушли с намером да се искључиво у складу с међународним правом одреде границе било на мору било на копну. Испитаћемо све колико ће бити у нашој моћи. Свакако ћемо се јавити и комисији и суду, ми смо неке прве сумње имали пролетос, када је министар спољних послова Словенија изјавио да имају неформалне информације да ће одлука ићи у корист Словеније. Тада смо писали Европској комисији и Арбитражном суду. Сматрамо да се та сумња барем донекле поново појавила као оправдана, Испитаћемо ако је заиста тако онда је то шокантно и мења ситуацију“, рекла је Пусић, наглашавајући да је најпре потребно проверити да ли су медијски наводи тачни и да ће након тога доносити одлуке..

Она је додала да .“Хрватска ништа није постигла у лобистичком смислу осим што је слала поднесак“ и истакла је да је лобирање најстроже забрањено.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here