Насловна Политика Хрватска изгубила Пирански залив

Хрватска изгубила Пирански залив

1
ПОДИЈЕЛИ

Хрватска је изгубила гранични спор са Словенијом и најмање двије трећине Пиранског залива припашће Словенији, преносе поједини хрватки медији.hrvatska slovenija

Медији наводе и да су Словенци активно лобирали код судија Арбитражног суда да се пресуди у њихову корист. Спомињу се транскрипти из којих се може закључити да је Словенија добила спор већ у раној фази.

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић најавила је данас да ће тражити да се испита да ли је било контаката представника словеначке владе и судија у арбитражном већу које одлучује о граничном спору Хрватске и Словеније.

„Ако би било шта од медијских навода било истинито, то би било апсолутно шокантно и драстично би мијењало ситуацију у вези с тим поступком“, рекла је Весна Пусић и додала да је Хрватска веома забринута због тих информација.

Она се обратила новинарима у Загребу пошто је Вечерњи лист данас објавио информације из транскрипата разговора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом Симоне Дречник из Министарства спољних послова. Из транскрипата се види да јој је Секолец преносио детаље из повјерљиве дискусије предсједника суда и осталих арбитара и с Љубљаном осмишљавао како утицати на остале судије.

Тако јој је, међу осталим, рекао да је предсједник суда врло рано у поступку рекао да су “Словенци добили шта су хтјели на мору” и да најмање 2/3 Пиранског залива иде Словенији.

Шефица хрватске дипломатије рекла је да је Хрватска приступила међународној арбитражи у доброј вјери, с повјерењем у институције и међунардоно право.

Пусић је подсјетила да су се прве сумње јавиле прољетос када је словеначки министар спољних послова рекао да има информације да ће одлука арбитражног суда ићи у корист Словеније. Пошто се Хрватска обратила суду и Европској комисији, стигла су увјеравања суда да нема разлога за сумњу.

Сада се, додала је Пусић, поново појављује сумња и Хрватска ће испитати случај колико је у њеној моћи.

Она је додала да се није чула са словеначким колегом, јер се у овом случају ради о поступању суда.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. у Стокхолму. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија- по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничим договором с пописа Европске комисије.

Посланица у Европског парламенту, десничарка Ружа Томашић оцијенила је да новонастала ситауција у арбитражном поступку Хрватске и Словеније тражи хитну и одлучну реакцију хрватске владе.

„Хрватска овог пута мора подићи буру у дипломатским водама како би заштитила свој национални интерес. Свако одлагање наше реакције користи Словенији“, наисала је Томашићева на Твитеру.

Она је упозорила да ни суд ни Европска комисија неће поступити у корист Хрватске ако коначно, како је рекла, не покажемо зубе и не пошаљемо јасну поруку да не дамо своје.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Izgubili su sa Slovenijom, ali zato su tu podguzne muve iz montenegra pa ce se krvatska prosiravat na to sto je ostalo (da se ne varamo) srpskog primorja.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here