Насловна Друштво Хрватска добија своју „ЦИА“ службу најопаснију на овим просторима

Хрватска добија своју „ЦИА“ службу најопаснију на овим просторима

0
ПОДИЈЕЛИ

Хрватска ће добити нову специјалну Службу за антитерористичко дјеловање, по узору на мађарски Центар за антитероризам (ТЕК) или британску Противтерористичку команду (Коунтер териризам команд) у саставу лондонске Метрополитан полиције, познатију по називу Скотланд јард.

Како открива хрватски магазин „Експрес“, нова хрватска служба имаће велике сличности с највећом америчком обавјештајном агенцијом ЦИА.

У тој новој служби биле би обједињене обавјештајне, истражне и оперативне противтерористичке дјелатности, које су данас разбацане по неколико агенција и министарстава.

Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА), антитерористичке јединице МУП-а и посебни агенти за истраге могућих терористичких напада тако би чинили једну посебну службу којој би циљ био да спријечава терористичке нападе, али и да у случају најгорег сценарија има спреман брзи одговор који би га зауставио, пише хрватски магазин.

Наравно, постојала би и компонента задужена за истрагу и хватање могућих сАрадника терориста како би хрватско правосуђе могло процесуирати све одговорне.

Из Министарства унутрашњих послова магазин сазнаје да они „истражују све начине за побољшање безбједносног система Хрватске“, а то значи да је план у прераној фази како би излазили у јавност с конкретним информацијама.

На недавном представљању нове Стратегије националне безбједности министар Дамир Крстичевић појаснио је да „систем сигурности који Хрватска развија и побољшава јамчит ће свим грађанима да Република Хрватска у било којем тренутку може чврсто, снажно и јасно реаговати и одговорити на било коју опасност.“

Из добро обавјештених кругова „Еxпресс“ је добио потврду да ће нова служба бити „једна од најопаснијих на овим просторима“.

Тренутно стање каже да Хрватска има неколико јединица специјалне полиције, врхунски опремљене и још боље обучене, али је њихово вријеме реакције на могући терористички напад релативно дуго. Детаље, наравно, готово је немогуће сазнати, али тешко је замислити да би хрватске јединице специјалне полиције могле доћи на мјесто напада у року од, рецимо, осам минута.

Наиме, толико је требало лондонским специјалцима да дођу на лондонски мост током недавног терористичког напада. У року од додатних 20 секунди тројица нападача су била мртва, али је нападачима чак и тих осам минута било довољно да убију осморо и тешко ране још готово педесет особа.

Извор: Агенције 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here