Насловна Политика Хрватска блокирала Србију у отварању поглавља 26

Хрватска блокирала Србију у отварању поглавља 26

3
ПОДИЈЕЛИ

У преговорима о учлањењу Србије у Европску унију отворено је поглавље 25 о науци и истраживању, а Хрватска је блокирала поглавље 26 о култури и образовању. Премијер Србије Александар Вучић изјавио да ће да напусти Брисел и да сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији, уколико Хрватска не повуче блокаду, пренела је Прва телевизија.

Премијер Вучић отпутовао је вечерас у Брисел, и уколико са високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини не буде постигнут договор о деблокади, он ће још вечерас напустити Брисел и неће присуствовати сутрашњој међувладиној конференцији, на којој ће се разматрати отварање поглавља, јавила је та телевизија.

Вучић је, како наводи Прва, рекао да му је доста хрватског иживљавања:

„Србија је све време била стрпљива, и трудила се да не реагује, али ће од сада другачије разговарати“, рекао је Вучић за Прву тв.

Он је рекао да ће се, уколико Хрватска не повуче блокаду и он напусти Брисел, обратити јавности.

Премијер Вучић отпутовао је данас поподне у Брисел где је за вечерас био предвиђен његов састанак са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Радни састанак српског премијера и Могерини претходи Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, сутра у Бриселу, на којој се очекивало отварање сва три поглавља у преговорима – 5 и 25, на који су све земље раније дале сагласност, али и 26, за које се очекивало да ће до Међувладине конференције такође добити зелено светло свих 28 чланица ЕУ.

До сада, све земље чланице ЕУ дале су сагласност за отварање поглавља 5 које се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области јавних набавки и поглавља 25 које се тиче науке и истраживања.

Радна тела ЕУ састају се и данас и сутра, а циљ је, између осталог, постизање консензуса свих 28 држава чланица за отварање поглавља 26 које покрива питања образовања и културе.

Дачић: Хрватска блокада поглавља 26 је ситна ствар

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић прокоментарисао је данас одлуку Хрватске да блокира отварање погљава 26 у преговорима Србије са ЕУ, рекавши да то показује непринциијелност позиције када се блокира оно поглавље које нема никакве везе са захтевима које има званични Загреб.

„Да ли ћемо отворити ово поглавље данас или за пет месеци, па не мислите ваљда да ће се Србија уплашити или угрозити националне интересе због тога. Ситна је то ствар“, рекао је Дачић новинарима.

Он је рекао да би ЕУ требало много више пажње да посвети оном што се дешава у Хрватској.

„Ако је Хрватска та која ће да одлучује о томе да ли ће Србија у ЕУ, онда ми је одмах некако пало интересовање“, рекао је Дачић.

 

 

ПОДИЈЕЛИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ama Vucicu, okani se corava posla. Nema tu hleba, Evropa ovakva kakva je preferira ustasku Hrvatsku. Da budemo posteni ni Hrvatska nema od tog clanstva neke vajde.
    Ovdje u USA ulazak Hrvatske u EU prokomentarisan sa: “ Problematicno dijete se ukrcalo na Titanik…“ I Srbija i CG treba da stave moratorijum na evropske integracije, to je jedino sto mogu da urade, da sacuvaju ako je ista ostalo od suvereniteta i integriteta. Ionako stize nova podjela karata. Ko to ne vidi ili je korumipan ili je govedo!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here