Насловна Друштво Хрвати Србима дугују 80 пензија

Хрвати Србима дугују 80 пензија

0
ПОДИЈЕЛИ

Државни фонд суседне земље дугује крајишким Србима око 80 пензионих чекова. Ниједан договор са српском страном није испоштован.

penzioneri

Преговори између Србије и Хрватске о исплати заосталих пензија Србима из ове бивше југословенске републике ушли су у седму годину. Помака чини се ни после толико времена нема и сви су изгледи да ће о дугу бивше домовине од око, како процењује Удружење пензионера из Хрватске, 80 чекова, преговарати и њихови наследници.

Поводом решавања наведеног питања, до сада је одржано десет састанака, на којима су присуствовали представници ресорних министарстава и пензионих фондова Србије и Хрватске, као и Завода за социјално осигурање и Комесаријата за избеглице. С обзиром да изнети проблем траје предуго, на његовом решавању инсистирао је и министар Александар Вулин, код свог хрватског колеге.

– Од почетка разговора, наша страна је заступала став да сви на које се наведени проблем односи, треба да буду обештећени, док су Хрвати истицали законска ограничења у вези са могућношћу исплате доспелих неисплаћених пензија – кажу у Министарству рада. – Хрватска страна је најпре тврдила, да нема информацију о броју корисника којима је обустављена пензија, али су, ипак, дошли до податка.

На последњем састанку, одржаном крајем 2013. у Београду, представници Хрватске су изнели бројку, да је идентификовано и прегледано 11.676 корисника код којих је прекинута исплата услед обуставе платног промета. – Представници Хрватске тврде да у оквиру њихових важећих правних прописа није могуће исплатити пензије за период дужи од једне године уназад, па су предложили да је решење једино могуће изменом постојећег споразума о социјалном осигурању између две државе. Овај став је прихваћен, па је договорено да хрватска страна припреми и достави иницијативу и текст предлога за измену тог споразума – наглашавају надлежни.

Суседи, међутим, нису поступили у складу са договореним. У комуникацији с надлежним министарством Хрватске, предложено је да се одржи припремни састанак у Београду до краја 2014, на којем би били дефинисали ставови о спорним питањима, као и о начину њиховог решавања, а нарочито, да ли ће се измене односити и на уређивање питања доспелих неисплаћених пензија. Ни то није прихваћено, већ је настављена преписка између надлежних министарстава.

– Регионални процес преговарања између четири државе започет је још 2008. – каже Данијела Поповић Роко, помоћник комесара за избеглице. – Један од проблема који је стављен на дневни ред су, осим имовине, обнове и станарског права, биле и пензије. Њихова исплата прекинута је у периоду од 1991. до 1996. године обустављањем платног промета између две земље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here