Насловна Друштво Хронологија терористичких напада у Европи: Од ВБ до Русије за 45 година...

Хронологија терористичких напада у Европи: Од ВБ до Русије за 45 година погинуло је 10.000 људи

0
ПОДИЈЕЛИ

Терористички напад може да се догоди било где, на божићном маркету испред цркве у Берлину, током националног празника у Француској, у авиону изнад Шкотске или током првог дана школе у малом граду у Русији.

Некада план терориста пропадне, детонатор се поквари, или власти ухапсе особу која је напад планирала, у другим случајевима напда остави траг смрти и деструкције ког нација не може да се отресе. Понекад и читав континент.

Терористи широм Европе, у периоду од 1970. до 2015. убили су 10.537 људи у 18.803 напада, судећи по светској бази тероризма Универзитета у Мериленду. 4.724 убијено је у бомбашким нападима, 2.588 у атентатима, 2.356 у другим нападима. У току талачких криза 548, отмицама 159, 114 у нападима на зграде. На хиљаде је рањено или су нестали.

Подаци из Мериленда, такође показују како су се учесталост и смртност напада од 2000. померали између истока на запад Европе.

Од 1970. до деведесетих у Западна Европа била је сведок пораста терористичких напада инспирисаних национализмом, које су изводиле групе попут Ирске републиканске армије (ИРА) у Северној Ирској и Баскијски национални ослободилачки покрет – свима познатија као ЕТА.

С друге стране, напади у Источној Европи постали су учесталији у време пада СССР-а 1991. године.

Терористичке групе настале су као последица конфликата широм бивше Совјетске републике, уз помоћ исламистичких терористичких група, попут Ал Каиде.

Међу земљама са највећим бројем настрадалих у терористичким нападима, према подацима из Мериленда, су Русија, Велика Британија, Украјина, Шпанија и Француска.

Русија

-volgograd-bomba

Након хладноратовске ере у Русији је живот изгубила 3.541 особа у 828 терористичких напада. Ово је највећи број жртава у терористичким нападима у читавој Европи.

Међу најсмртоноснијим групама били су чеченски побуњеници, Бригада шехида Ријада-ус Салихина, СПИР (угрубо преведено Исламски пук за специјалне намене) и Исламбоули бригада Ал Каиде.

Два најсмртоноснија напада одиграла су се 1999. године и 2004.

У септембру 1999. године дошло је до серије експлозија у четири блока Москви, Бујнакску и Волгодонску. У овим нападима је убијено 293 људи и повређено више од 1.000.

Пет година касније, у септембру 2004. догодио се један од најстрашнијих и најсмртоноснијих терористичких напада у Европи.

Првог дана школе, чеченски терористи заједно са исламистичким самоубилачким снагама заузели су основну школу у Беслану у Северној Осетији и заробили преко 1.000 таоца. Више од 300 људи је убијено у току тродневне талачке кризе, половина жртава била су деца.

Велика Британија

У нападима проузрокованим локалним и страним екстремистима живот је изгубило 2.570 људи у 1.679 напада.

Најсмртоносније групе били су: ИРА, Улстерове волонтерске снаге (УВФ), Улстерова одбрамбена асоцијација и Ирска национална ослободилачка војска.

Највећи број смртоносних терористичких напада спровела је пред крај 20. века ИРА, а повод за нападе били су три деценије дуги конфликти између лојалиста – протестаната који су желели да остану део Краљевства – и републиканаца – католика који су желели да Северна Ирска постане део Ирске републике.

Иако је ИРА била најсмртоноснијагрупа у Великој Британији, она није била одговорна за девастирајући напад на земљу – Локерби напад у децембру 1988. када је бомба експлодирала у авиону на лету Пан Ам 103 изнад Локербија у Шкотској. Експлозија је убила 270 људи, а Абдел Басет Али ал Меграхи, либански обавештајац, осуђен је 2001. за овај напад.

Шпанија

У 659 терористичких напада у Шпанији живот је изгубило 1.129 људи. међу најсмртоноснијим и најпознатијим терористичким групама су: ЕТА, Абу Хафс ал Масри бригада (Ал Каида), Хезболах, Аргентинска антикомунистичка алијанса.

Слично као и у Великој Британији, терористичке нападе у Шпанији од 1970. до 200. организовале су локалне националистичке групе.

Најпознатијаје ЕТА, позната и као Баскијски национални ослободилачки покрет, група која је киднаповала, убијала и изводила бомбашке нападе у циљу да се избори за баскијску независност. Распуштена је 2011. године.

Ипак, ЕТА није била одговорона за најсмртоноснији напад на Шпанију. У марту 2004 године серија експлозија дуж једне линије метроа у Мадриду убила је више од 190 људи. Исламистичка група, повезана са Ал Каидом – Абу Хафс ал Масри бригада преузелаје одговорност за овај напад.

Француска

Teroristički-napad-u-Parizu-13

У 180 напада у Француској је погинуло 405 људи. Најопасније групе су: ИСИС, Јеменска тајна војска за ослобођење Јерменије, Корзички ослободилачки фронт и Антитерористичка ослободилачка група.

Најсмртоноснија година за Француску била је 2015. када је у два напада живот изгубило 140 људи.

У јануару 2015. година тројица људи који су повезани са Ал Каидом у Јемену и ИСИС-ом убила је 12 људи у редакцији сатиричног магазина Шарли Ебдо у Паризу.

Дванаест месеци касније, у Француској се догодио најгори терористички напад у историји земље, када су припадници ИСИС-а у координисаној серији пуцњаве и бомбашких напада широм Париза убили око 130 људи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here