Насловна Друштво ХРА: Поништена одлука ЖПЦГ, Драгојевић незаконито кажњен

ХРА: Поништена одлука ЖПЦГ, Драгојевић незаконито кажњен

0
ПОДИЈЕЛИ

ХРА сматра да ни током вођења дисциплинског поступка нијесу изнесени одговарајући докази који би оповргли његове наводе о томе да машиновође (и друго особље) нису били прописно обучени за рад с новим возовима.

dragojevic

„Иако смо обезбиједили да инжењер Милисав Драгојевић не сноси незаконите посљедице због свог јавног наступа, Жељезнички превоз ни у дисциплинском поступку ни јавно до данас није доставио доказе да оповргне наводе које је он јавно изнио, нити је јавност, која нема могућност избора кориштења услуга друге жељезничке компаније у Црној Гори, увјерена да је процедура за стицање дозвола за управљање возовима поштована и да у том смислу није угрожена безбједност жељезничког саобраћаја“, наводи се у саопштењу ХРА.

Из ове НВО тврде да је Жељезнички превоз у обраћањима која су услиједила, покушао да дисквалификује стручност инжењера Драгојевића и доведе у питање часност његових намјера. ХРА сматра да ни током вођења дисциплинског поступка нијесу изнесени одговарајући докази који би оповргли његове наводе о томе да машиновође (и друго особље) нису били прописно обучени за рад са новим возовима.

”Пресуда Основног суда је исправила неправду у случају инжењера Драгојевића који је, ризикујући запослење и добробит своје породице поступио у јавном интересу. ХРА је у судском поступку обезбиједила г-дину Драгојевићу бесплатну правну помоћ и да би охрабрила друге стручњаке који могу на нешто да упозоре да неће бити остављени на цједилу – без адекватне помоћи да одбране своја права.  Нажалост, иако смо обезбиједили да инжењер Драгојевић не сноси незаконите последице због свог јавног наступа, Жељезнички превоз ни у дисциплинском поступку ни јавно до данас није доставио доказе да оповргне наводе које је он јавно изнио, нити је јавност, која нема могућност избора кориштења услуга друге жељезничке компаније у Црној Гори, увјерена да је процедура за стицање дозвола за управљање возовима поштована и да у том смислу није угрожена безбједност жељезничког саобраћаја”, саопштила је  Теа Горјанц-Прелевић, извршна директорица ХРА.

zeljeznica

ХРА наводи да остаје сумња да ли је инспектор испитао и могао одговарајуће испитати све спорне наводе објављење у тексту од којих издвајају:

1.Да ли је спроведена и ако јесте на који начин теоријска, односно практична обука машиновођа?

2.Да ли су машиновође имале икакав надзор приликом практичне обуке (ако је обука спроведена)?

3.Да ли су машиновође без иједног питања положили стручни испит тј. да ли се испит свео на „уручивање дозвола“?

4.Да ли је спроведена обука особља у вези са дневним прегледима и одржавањем возова?

5. Да ли је тачно да је саставу десеточлане Комисије која је требало да провјери знање машиновођа био политиколог, али не и два инжењера који су једни ишли у фабрику у Шпанији која је произвела возове и који су упознати са њиховим перформансама, и ако јесте да ли је то утицало на способност Комисије да правилно одлучује?

Драгојевић је доспио у жижу јавности у јулу 2013. када је као стручњак са скоро четвородеценијским искуством и обучени машиновођа са положеним испитом за управљање возовима, навео да машиновође као ни прегледачи возова нијесу имале нити сата теоријске и практичне обуке о раду са новим возовима који су тада стигли из Шпаније, чиме се угрожава безбједност путника. Жељезнички превоз га је убрзо затим дисциплински казнио због јавног иступа.

Основни суд у Подгорици је правоснажном пресудом поништио незакониту одлуку Жељезничког превоза Црне Горе АД, на основу које је „звиждач“ – инжењер Милисав Драгојевић – био привремено удаљен са посла од јула до октобра 2014. и дисциплински кажњен тромјесечним одбијањем 20% зараде због изношења у јавност наводно неистинитих и штетних навода за пословање и углед Жељезничког превоза.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here