Насловна Друштво Хорват, Давид или Албахари у трци за НИН-ову награду

Хорват, Давид или Албахари у трци за НИН-ову награду

1
ПОДИЈЕЛИ

У најужи избор за 61. НИН-ову награду ушла су три романа: Ота Хорвата „Сабо је стао“, у издању Културног центра Новог Сада, Филипа Давида (на слици) „Кућа сећања и заборава“, у издању „Лагуне“ и Давида Албахарија „Животињско царство“ у издању „Чаробне књиге“.

filip david

Жири у саставу Владислава Гордић Петковић (председница), Мића Вујичић, Јасмина Врбавац, Михајло Пантић и Божо Копривица ће коначну одлуку донети на састанку у понедељак, 19. јануара, када ће и бити саопштено име добитника награде. Свечано уручење награде и обележавање 80. рођендана НИН-а биће организовани у хотелу „Хајат“ у понедељак, 26. јануара.

Вест да су од 161 пријављеног романа за овогодишњи конкурс престижне књижевне награде, до финала дошла само три писца, збунила је јуче књижевну јавност, будући да је до сада у најужи избор углавном улазило пет имена. Руководећи се тиме да пропозиције за доделу НИН-ове награде не одређују број кандидата у последњем кругу избора, жири је ове године, како сазнају „Новости“ од једног од чланова, одустао од ранијег оквира на који смо навикли и одлучио се само за оне ауторе којима ће давати гласове и око којих ће се једино и сигурно ломити копља. Потенцијални четврти и пети писац били би у старту без шансе и „испод црте“.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Има ли овде Срба, што би рекао Конузин:)
  Међутим, шалу на страну, да не помисли неко да сам антисемита, пошто нисам. Чак напротив.
  Међутим избор је крајње чудан. Но кад се узме у обзир састав жирија, онда ништа није чудно – то су људи идеологије и ванкњижевних побуда!

  У конкуренцији једног олињалог удбиног доушника, једног тотално безвредног писца, рачунам да ће књижевна награда, упркос остршћеном жирију…. доћи у руке Давида, али АЛБАХАРИЈА.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here