Насловна Насловна Хоће ли Трамп наговорити Сенат да замрзне кандидатуру ЦГ за НАТО?

Хоће ли Трамп наговорити Сенат да замрзне кандидатуру ЦГ за НАТО?

10
ПОДИЈЕЛИ

Да ли ће амерички сенатори допустити да Црна Гора постане 28. чланица НАТО зависи искључиво од тога какав однос амерички новоизабрани предсједник Доналд Трамп жели са руским предсједником Владимиром Путином.

„Форин аферс“, чије наводе преносе „Вијести“, пише да ће то бити тест за Трампов планирани заокрет у америчко-руским односима.

„Ако Трамп жели да задовољи Путина, наговориће републиканце у Сенату да замрзну кандидатуру Црне Горе, а ако жели наговијестити да побољшавање односа не значи прекомјерно попуштање, Сенату ће дати зелено свјетло за придруживање Црне Горе савезу“, истиче аутор чланка Едвард П. Џозеф, стручњак за спољну политику и Балкан.

Он истиче да је Црна Гора необична почетна стратешка тачка за односе између двије силе, али да се истиче из два разлога.

Као прво, Руси су стратешки преокупитани пријатељским лукама, а једна таква на Јадранском мору – лука Бар – би била добродошла. Међутим, црногорске власти су одбиле ту идеју чим су почели преговори о уласку у НАТО.

Као друго, Русија има – или је барем имала – јаке економске везе са Црном Гором.

Џозеф напомиње да је до 2013. године Русија била највећи инвеститор у некретнине и тешку индустрију у Црној Гори, али су односи нагло погоршани.

„Руски бизнисмен Олег Дерипаска сада тужи црногорске власти за улагање у земљу за коју се испоставило да није оно што је требало да буде. Руска опсесија црногорским некретнинама је ишчезла, а Москва сада Црну Гору види као безобразника који се усудио окренути леђа Русији, истовремено се додворавајући Вашингтону и НАТО-у“, пише у чланку.

Он сматра да не треба занемарити чињеницу да европски лидери немају кредибилитет међу политичарима из региона какав има Вашингтон.

„Долазак проруски оријентисаног Трампа на предсједничко мјесто узнемирио је све прозападњачки оријентисане лидере, а охрабрио Русији склоне аутократе и њихове присталице“, пише Џозеф, истичући да је међу првима Мило Ђукановић.

Аутор у чланку напомиње да се сумња да су проруски националисти планирали да на дан избора ликвидирају тадашњег премијера.

„Зато ће следећег мјесеца све очи бити упрте у амерички Сенат. Прије свега – Путинове“, закључује Џозеф.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Трамп неће наговорити Сенат да замрзне пријем ЦГ у НАТО! Трамп неће учинити ништа добро што очекује наш народ од њега. Само се заваравате!

 2. 0
  0

  Најтрагичније је што су велика већина ових што су за НАТО, људи без икаквог сопственог става или сопственог ЈА. А то доноси последице по здравље, стандард и достојанство свих који желе да буду суверени и слободни. Нико није приморао народ. Приморани су само “истакнути појединци“. Неки, мање истакнути појединци су плаћени (односно продали су се за паре), па …….. о потребности НАТО-а.

 3. 0
  0

  Najtuznije je sto se moramo nadati u Trump-a. Nekad junacki crnogorci danas samo odrzavaju mirne setnje protiv diktatora i parade ponosa dok se sve oko njih raspada.

 4. 0
  0

  Слушај синовац да ти ђед рече, ти који су за Нату су од онијег што Талијанима вас макароне ижједоше ! Ее, јес вала, од тијег. А ови навлас од онијег што капитулацију потписаше 1916. пошто војска наша српска одовуд и војска српска из Србије побиједише на Мојковац те Аустрија три дана није знала што ће и куд ће, како да дође да прими капитулацију и како да пребаци војску на Цетиње. Е јес богуми,од тијег су.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here