Насловна Друштво Хладноћа не јењава, и данас црвени метеоаларм

Хладноћа не јењава, и данас црвени метеоаларм

0
ПОДИЈЕЛИ

Метеоролози су и за данас најавили црвени метеоаларм, што значи да ће температуре бити изузетно ниске.

Како је саопштено на сајту Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, преовладаваће промјенљиво облачно вријеме са сунчаним интервалима, а на сјеверу умјерено до потпуно облачно, понегдје уз провијавање снијега. Дуваће умјерен до јак вјетар, у јужним предјелима повремено и веома јак, сјеверних смјерова.

Јутарња температура ваздуха кретаће се од минус 21 до минус шест, највиша дневна од минус 15 до три степена.

Јуче, четвртог дана леденог таласа најхладније је било на Жабљаку гдје је у 14 сати температура била око 14 и по степени испод нуле, саопштено је из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију. У Пљевљима је минус 12, а у Колашину минус 11 степени. У Никшићу је минус шест степени, а субјективни осјећај је да је у том граду минус 13 степени. На Цетињу је скоро четири степена испод нуле, а у Подгорици минус 0,4 степена. У Херцег Новом и Бару је температура изнад нуле 2,6 и 1,2 степена, док је у Улцињу минус 0,7 степени.

Највише снијега пало је у Плаву и на Жабљаку. У тим општинама висина снијежног покривача износила је 48 центиметара. У пријестоници је било 45, а у Андријевици 40 центиметара снијега. Висина снијега у Рожајама је износила 39, у Шавнику 38, Колашину 35, Беранама 28, Пљевљима 27, Бијелом Пољу 25 и Никшићу 13 центиметара. Метеоаларм Завод за ходрометеорологију и сеизмологију издаје црвени метеоаларм када су прогнозиране посебно опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбједност људи и животиња.

Грађанима се препоручује да у таквим случајевима прате наредбе и савјете надлежних служби.Метеоаларм је интернет страница створена ради упозорења јавности на опасне временске прилике у Европи. Настала је удруживањем више од 30 земаља Европе, односно њихових метеоролошких служби. Разрађен је опште разумљив систем који користи симболе и бојом кодиране карте и помоћу њих даје најсвјежија упозорења на очекивано опасно вријеме за сљедећих 48 сати у већем дијелу Европе, преносе церногорски портали.

У ноћи између суботе и недјеље заледио се дио мора у Тиватском заливу. У Бококоторском заливу, за зимских дана, море би се ледило код Мориња и Столива, али ни најстарији мјештани Кртола не памте да је и дио мора између Михољске Превлаке и кртољске обале био под ледом. Необична случај у близини Обале Ђурашевића проузроковало је хладно вријеме и температура која је и током дана испод нуле, а ноћу се спуштала и до минус осам степени. Уз јаку буру са олујним ударима вјетра субјективни осјећај температуре, како су процијенили метеоролози, био је и минус петнаест степени. Због ниских температура заледило се и више улица, па су јуче екипе Комуналног ризлом засипале Улицу 21. новембра у центру града и неколико улица у насељу Думидран. Дан раније, комуналци су посипали дио пута према гробљу у Лепетанима и саобраћајницу у насељу Кава.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here