Насловна Политика Хитну истрагу поводом америчко-британског шпијунирања врха Немачке тражи и Шојбле

Хитну истрагу поводом америчко-британског шпијунирања врха Немачке тражи и Шојбле

0
ПОДИЈЕЛИ

Нова епизода немачко-америчког шпијунског скандала добила је двоструки ехо у самом државном врху у Берлину.

sojble

Прво је амбасадор САД у Немачкој, Џон Емерсон, био позван „на тепих“ у апарат канцеларке Ангеле Меркел. Додуше, није му био уручен званични демарш, све је названо „неформалним разговором“, али у немачком државном врху кључа реално незадовољство.

Емерсону је, како се тврди, „неформално“ речено и више него што би било у званичном демаршу.

Одмах потом је – што је много важније – утицајни министар финансија Волфганг Шојбле електронском издању високотиражног дневног листа Билд рекао:

„Све ово тражи брижљиву и темељну истрагу. Стиче се утисак да неки у редовима америчких специјалних служби изгледа не знају за меру. Прво, наравно, треба разјаснити све битне околности“.

Немачки медији су – позивајући се на документе које је објавио Викиликс – предочили домаћој јавности да америчка и британска електронска шпијунажа контролише телефонске разговоре и електронску пошту немачких државних функционера најмање од 1990. године.

Шојбле се није нашао случајно погођен. Објављено је, поред осталог, да је у америчко-британској режији био прислушкиван бивши министар финансија Оскар Лафонтен, а да број који је он користио сада користи Шојблеов секретаријат.

Како се и могло очекивати, немачка опозиција користи своју шансу и отворено оптужује Меркелову да нема петље да дозволи (нареди) озбиљну истрагу поводом америчког шпијунског вршљања.

Политичарка из редова Леве партије Мартина Ренер чак је јавно поручила Меркеловој: „Време је да немачки канцелар престане да пред Американцима хода на задњим шапама“.

Не ћуте ни социјалдемократи иако су коалициони партнери у влади.

Њихов представник Кристијан Флизек рекао је, уз остало:

„Канцеларка мора хитно изаћи из рупе у коју се сакрила“.  

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here