Насловна Насловна Хиљаду година спомен славе Светог Јована Владимира (ВИДЕО)

Хиљаду година спомен славе Светог Јована Владимира (ВИДЕО)

14
ПОДИЈЕЛИ
ipp

У Бару ће данас и сјутра бити одржана прослава хиљаду година спомен славе Светог Јована Владимира.

Организатор је Митрополија црногорско-приморска, а предвиђен је низ свечаности испред Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.

За данас је планирана свечана литургија на Ратцу, поводом празника  цара Константина и царице Јелене, фудбалска утакмица на градском стадиону између глумаца филма Монтевидео и играча ФК Морнар, те драмска представа “1000 година – свети Јован Владимир и Косара“ у режији презвитере Ксеније Милосављевић.

plakat-Bar-Sveti Jovan VladimirСјутра, 4. јуна у девет сати одржаће се литургија, коју ће служити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Потом су предвиђене креативне дјечије радионице у фрескопису, иконопису, мозаику, сликању на папиру, одбојка, фудбал, кошарка, прављење бројаница које ће се дешавати  у храму и крипти храма.

За 19 сати планирана је свечана литија Баром, а у 21 сат хуманитарни концерт испред храма (Никола Роквић и Слободан Тркуља и Балканополис).

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Dakle, hiljadu je godina od mučeništva svetog Jovana Vladimira, a ne nekakve izmišljene, falsifikovane i konstruisane „državnosti“. Svaki prosječan osnovac koji je imao od trojke pa naviše iz istorije (govorim o starijim generacijama jer ne znam kakva „čuda“ uče sadašnja djeca!) je znao da u vrijeme svetog Jovana Vladimira nije postojala Crna Gora nego Zeta ili Duklja koja je bila vazalna teritorija Vizantije, jedno vrijeme i Samuilove Makedonije koja je zapravo bila bugarska država, ali nikakva samostalna država tada nije postojala. Pošto će se javiti „dežurni patrioti“, odmah ću reći da su ovo samo istorijske činjenice, a ne nikakav „anticrnogorski stav“! Uostalom, ako je 1016. godine postojala „nezavisna država“, čemu onda Tuđemilska ili Barska bitka iz 1042. godine, na koju toliko vole da se pozivaju? Protiv koga je ona bila i zašto se odigrala, ako je već postojala „suverena“ vlast na tom prostoru?

  • 0
   0

   АЈде реци ђе одједном нестадоше Дукљани у 12.вијеку ?!Да није можда извршено етничко чишћење ?Штета што тада није постојао ББЦ да то потврди 🙂 Ако полазимо од ваше претпоставке да је постојала држава „Дукља“ вaљда су постојали и „Дукљани“ као становници,односно народ.Послије Дукље настаје Зета а од Дукњана ни трага ни гласа.“Јуначко“ племе трагом нестаде :)Ни у пјесмама их нема. Исто тако нема ни Зећана у моменту кад настаје Црна Гора. Или су то можда ипак били све сами Срби ?

 2. 0
  0

  A Vaš opsesivno-kompulzivni poremećaj i šizofreni ispadi predstavljanja nekim ko zapravo nisi, dostojni su najzahtjevnije terapije u domenu psihopatologije!

 3. 0
  0

  Није тачно да је кнез Владимир био владар некакве фантомске Дукље, која никад није ни постојала, био је владар Травуније или Трибалије како су је Грци звали. Говорећи о сукобу са Самуиловом државом византијски хроничар Јоанис Скилица је записао:

  „Јер док je Трибалијом и оближњим областима Србије (Τρυμαλιας καί των άγχοτάτω Σερβίας μερών) владао Владимир, по кћери Самуилов зет (Βλαδίμηρος ό επί θ-υγατρί του Σαμουήλ κηδεστής), човек правичан и мирољубив и пун врлине, прилике су у Драчу биле мирне.“

  У Љетопису Попа Дукљанина пише да су сви Војислављевићи из Требиња а у Кекавменусовом „Стратегикону“ да су Грке на Туђемилима поразили Срби Травуњани. Зато би Светог Јована Владимира требало честитати Србима из Републике Српске а не козојебима црногорским чији су преци у вријеме Владимира били Албанци.

  • 0
   0

   Не прећеруј. Никакви Албанци тада нијесу постојали на Балкану, постојали су кавкаски дивљи бојовници Геги и Тоске,најамници у војскама Византије и папских војски који тада највјероватније још нијесу у неком примјетнијем броју ступили на тле овог византијско-српског подручја које шиптарски насилници и грабежљивци и њихови западноевропски ментори зову данас Албанија. Простор од Подгорице до Игуменице и још даље на југ дијелили су само православни Срби и Грци.

 4. 0
  0

  Sveti Jovan Vladimir je bio oličenje hrišćanske žrtve, dobrote, smjernosti, pobožnosti, svetosti i kao takav potpuno je neprikladan za šovinističku sektu koja svoje postojanje pronalazi u patološkoj mržnji prema većini stanovnika Crne Gore i koja bi radije ovdje otvarala koncentracione logore po ugledu na neke koji su njima duhovno mnogo bliži!

 5. 0
  0

  Miloše, Primorac, bili ste u pravu, sektaši su se sami odazvali, „izlivajući“ svoju jezivu mržnju koja smrdi gore od sumpornih jezera u Paklu!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here