Насловна Друштво Хиџаб ученице из Бара на Уставном суду, посредује и Влада Турске

Хиџаб ученице из Бара на Уставном суду, посредује и Влада Турске

9
ПОДИЈЕЛИ

 hidzab

Дио професора Гимназије „Нико Роловић” у Бару обратио се Уставном суду и затражио тумачење да ли се уговором који су 30. јануара 2012. године потписали тадашњи премијер Игор Лукшић и реис Исламске заједнице Рифат Фејзић крши Општи закон о образовању и васпитању, којим су „вјерска обиљежја у државним школама забрањена”, а јавност је изашао и податак да је уговором предвиђено да се Влада Турске може умијешати као посредник.

Не улазећи у тему вјерских права, отвара се једно друго важно питање, а то је како је Влада Црне Горе дозволила да се као посредник у унутрашњим стварима једне земље може укључити друга држава.

Главни имам барски Муидин Милаими казао је да, према уговору, у случају неспоразума Исламске заједнице са државним органима у вјерским стварима, посредник може бити треће лице – Влада Турске.

Повод за реакцију дијела професора је долазак ученице С.К. (16) са хиџабом на наставу, вјерском ношњом Муслиманки, а по одобрењу Министарства просвјете.

Она је прва ученица која је дошла у школу у том граду са марамом на глави, због чега је крајем првог полугодишта реаговао њен професор математике.

Отац дјевојчице Медо Куч казао је „Дану” да подржава одлуку своје кћерке, те да јој је ношење хиџаба дужност по вјери, док је професор математике Војислав Новаковић поручио да „неће дозволити вјерска обиљежја у школи, јер поштује закон.

bar

Професор Новаковић напомиње да нема ништа лично против ученице Е.К., али и да он, као просвјетни радник, поштује закон у коме јасно стоји да су „вјерска обиљежја у школама забрањена”.

Поштујем кућни ред школе, у коме се каже да у Гимназији, образовној установи, нема вјерских обиљежја. То су моји принципи којих се држим дуже од 30 година“, казао је он, додајући да је хиџаб вјерско обиљежје, те да не дозвољава „иконографију на часовима у учионици”.

Главни имам барски Муидин Милаими каже да је Е.К. самоиницијативно ставила хиџаб, али и да је о својој намјери мјесец дана раније обавијестила директорицу Гимназије Марију Ђоновић.

Милаими је рекао да се „хиџаб дешава у Европи и да ће сигурно бити и других примјера и у Бару”.

Bar dzamija

Он сматра да свако има право да испољава своју вјеру како налажу прописи.

Према уговору који су 30. јануара 2012. године потписали тадашњи премијер Игор Лукшић и реис Исламске заједнице Рифат Фејзић, у члану 14 се наводи „да вјерник према националној припадности, вјероисповјести или обичајима носи капу, или мараму, као саставни дио ношње, може бити фотографисан са капом, или марамом, и не може бити непосредно или посредно дискриминисан приликом запослења, као запослени у поступку пред државним органима, и у систему образовања као ученик и студент. Према уговору, у случају неспоразума Исламске заједнице са државним органима у вјерским стварима, посредник може бити треће лице – Влада Турске“, навео је Милаими.

Он је казао да је, по исламу, хиџаб женска вјерска ношња и не покрива лице жене.

„Ја нијесам заговорник фереџе, која покрива све сем очију, а то је традиција једног народа и није вјерски обред“, рекао је барски имам.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Poštovanje za hidžab, ali nikako ne za to da se Turska miješa. Lukšić kad je ovo potpisivao kao da je bio opsjednut serijom Sulejmal veličanstveni.

  • 0
   0

   САТАНА ДЈЕЛУЈЕ ПРЕКО ЦРНОГОРСКИХ ГЛАВАРА СВПЈИХ ВЈЕРНИХ СЛУГУ И ПРЕКО ОЏА

 2. 0
  0

  Pa šta ako je stavila hidžab? Zar nijesmo multietnička, multivjerska, multinacionalna država.. Ne vidim u čemu je problem? Nije gola prošetala školom, niti je došla sva zabrađena u školu, u kojoj sa njom, u isti razred, sigurno idu djevojke polugole i to nije zasmetalo profesorima niti je morala da posreduje druga država da se riješi „problem“.

 3. 0
  0

  Што се мене тиче, не смета ми како се дјевојчица обукла. Нека се Мило састане са преставницима Исламске Заједнице и потпише нови споразум. Може и уз посредовање Турске, навико је да извршава наређења са стране!!

 4. 0
  0

  problem je što je djevojka stavila maramu i sad to nekome smeta a kada dolaze polugole sa pirsingom i tetovažom to ne smeta . Ja kao Hrišćanin podržavam ovu učenicu i tačka.

 5. 0
  0

  Члан 5 Оштег закона о образовању и васпитању гласи:
  „У јавној установи и установи којој је додијељена концесија за извођење јавно важећег образовног програмаобразовања и васпитања је свјетовног карактера.
  У установи из става 1 овог члана није дозвољено религијско дјеловање осим у установама које су лиценциране као средње вјерске школе“.
  Дакле, овдје је све јасно, вјерска обиљежја ученици могу носити само у средњим вјерским школама.
  Инспекцијски надзор над одредбама Оштег закона о образовању и васпитању врши Просвјетна инспекција, па су се увежени професори, умјесто Уставном суду требали обратити просвјетној инспекцији да видимо колико Министарство просвјете поштује свој кључни закон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here