Насловна Друштво Херцег Нови не дозвољава: Парк тзв. „независности“ мијења име

Херцег Нови не дозвољава: Парк тзв. „независности“ мијења име

3
ПОДИЈЕЛИ

Градски парк у Херцег Новом 21. маја, добио је десет нових садница маслина, али и назив Парк тзв. „независности“. Међутим, ускоро би могао да промијени назив.

Проглашавање Парка независности било је најављивано у званичном програму Општине Херцег Нови, поводом 10 година од покраденог референдума и 1.000 година тзв. државности Црне Горе.

Осим што се многи Новљани нису слагали са називом овог парка, имали су и добар аргумент, да је постављање три табле, са новим именом парка, противзаконито, односно да није прошло процедуру, преноси Радио Јадран.

Прије неколико дана добили су и одређену сатисфакцију када је у парку освануло рјешење Службе комуналне полиције Општине Херцег Нови. Њиме се налаже уклањање све три табле.

“Налаже се НН лицу да у року од једног дана од пријема рјешења, уклони три табле које су без одобрења Општине Херцег Нови постављене у парку у Његошевој улици, у близини Поште Црне Горе. За извршење рјешења надлежно је НН лице“, пише у рјешењу.

У образложењу пише да је комунални инспектор Општине Херцег Нови, 5. јуна извршио инспекцијски надзор и том приликом утврдио „да су у парку који се налази у Његошевој улици, у близини зграде Поште постављене три табле без одобрења надлежног органа Општине Херцег Нови“. На крају је печат комуналне полиције и потпис комуналног инспектора.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Уколико је обавјештење тачно (да је табла у парку постављена без одлуке надлежних тијела Општине) тада се политичкој слици града придодаје један у низу елемената који побуђује размишљања: 1. Посве је немогуће избјећи асоцијацију на скулптуру херцегновског оџачара Рудија Каружића о којој се говорило да је постављена без одлуке Скупштине (бавећи се уобичајеном активношћу лијепљења плаката у раним јутарњим сатима наишао сам на скулптуру која је постављена око пола ноћи – кријући, донијета на тамићу. Том приликом је одсвирана мелодија „Мама Хуанита“. Увјеравам читаоце уваженог Портала да сам се веома уплашио). Никада нисам проговорио о овој скулптури јер имам потпуно разумјевање за идеју обиљежавања и чињења трајним сјећања на „обичног“ човјека – грађанина, иако сам увјерен да је код порађања замисли могао дјеловати механизам снажног потискивања и анимозитета према високим личностима. Када ја говорим о високим личностима мислим искључиво на особе које су свој живот ризиковале или жртвовале за народ и Град. Толико о томе. 2. Уколико је, понављам, тачно да ни постављање господина Рудија ни табле независности није одобрила Скупштина, тада су неизбјежне историјске аналогије у револуционарним процесима. Тада је неизбјежно рећи да је одувјек, кроз историју, а веома често данас у Црној Гори, могуће и побуђивањем ефектора, без икаквог налога са највиших тачака политичке моћи, чинити незаконита дјела. Дакле, може се догодити да се ствари дешавају у парадржавном амбијенту. Да ли је опасна интенција јавног дјеловања у парадржавном амбијенту и колики је њезин дијапазон? 3. Није могуће избјећи још једно питање. Пошто пред очима имамо два слична догађаја, могу ли се они довести у везу? Да ли се могло десити да су исти људи остварили оба дјела? Било како било, чекамо одговор државних органа?

 2. 0
  0

  Парк назвати по „преварендуму“? То је могао да смисли само неко ко у глави има „малог зеленог мозгоједца“. Пошто је у питању НН деликвент, на то се не треба обазирати. А те табле ваља бацити на сметлиште, или можда и само сметлиште назвати: Сметлиште „Независност“? Примерено!

  • 0
   0

   Да, свакако. Ипак, желим учинити још једну сугестију. У наслову уважене Редакције може се осјетити оптимизам и вјера у Град. Нажалост – тешко. Уколико се одстрани јер је постављена незаконито, биће то само до поновног постављања које ће тада бити изведено на законит начин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here