Насловна Друштво Хашки трибунал суди само Србима

Хашки трибунал суди само Србима

0
ПОДИЈЕЛИ

sud-hagХашки трибунал је за злочине над српским народом осудио свега три особе – једног Хрвата и двојицу Бошњака. Из тога се види да је реч о суду искључиво за Србе. Суд у Хагу претендује да буде творац историје, што се, срећом, неће догодити.

Ово је речено јуче на промоцији зборника радова под називом „Хашки суд између права и политике“ посвећеног раду Међународног суда за ратне злочине, који је објавио Институт за упоредно право из Београда. Шесторица правних стручњака у овој књизи изнели су своје виђење рада суда у Хагу. Њему они оспоравају легитимитет, али и истичу да је реч о политичком инструменту због чега је он изгубио сваки кредибилитет.

„Овај суд занемарује низ доказа који показују да у ратовима на простору бивше Југославије нису само Срби чинили злочине“, сматра Јован Ћирић, директор Института за упоредно право.

Ћирић каже и да је ослобађањем хрватског генерала Анте Готовине Хашки трибунал пропустио последњу шансу да успостави стандард и да направи какву-такву равнотежу у пресудама којима се реже казна Србима и осталим народима.

Да Србија годинама има ноншалантан однос према Трибуналу, али и према међународном суду правде у Хагу, сматра и Владимир Чоловић. Због таквог става, према његовим речима, Србија може да дође у тежи положај него што је данас.

„Хашки трибунал формиран је одлуком Савета безбедности, иако је реч о извршном телу које није овлашћено за оснивање судова“, објашњава Чоловић.

„Генерална скупштина УН, која има ову врсту надлежности, ниједном није одлучивала о оснивању Трибунала. Том приликом пошло се од става да је реч о међународном сукобу, о чему и те како може да се расправља.“

Међу највећим пропустима у раду Трибунала правни стручњаци набрајају селективну примену правних стандарда, недопустиве дужине притвора, кршење претпоставке невиности и коришћење овог суда за остварење политичких циљева великих сила.

Без помирења

Да Хашки трибунал неће допринети помирењу народа на Балкану, слажу се сви аутори прилога. Професор Правног факултета Борис Кривокапић сматра да је и суд у Хагу, као и други слични примери из историје „суд за мале и поражене“, док је адвокат Горан Петронијевић у свом тексту изнео низ сопствених искустава из судске праксе овог суда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here