Насловна Друштво Хашка неправда: Доживотне за Сребреницу

Хашка неправда: Доживотне за Сребреницу

1
ПОДИЈЕЛИ

Жалбено вијеће Хашког трибунала је правоснажно на доживотни затвор осудило официре Војске Републике Српске Вујадина Поповића и Љубишу Беару.
Они су проглашени кривим за геноцид над Муслиманима у Сребреници у љето 1995.

tribunal

То је прва правоснажна пресуда официрима ВРС за почињење геноцида у Сребреници у историји суда у Хагу.

До сада је на 35 година затвора био правоснажно осуђен генерал ВРС Радислав Крстић, али за помагање и подржавање тог геноцида,Поповић (57) је 1995. начелник за безбедност Дринског корпуса ВРС, а Беара (75) је исту дужност обављао у Главном штабу те војске.

По пресуди, Поповић и Беара су, са другим учесницима у удруженом злочиначком подухвату, међу којима су Ратко Младић и Радован Караџић, дијелили „геноцидну намјеру“ да униште заробљене сребреничке Муслимане као етничку групу.

Као протагонисти злочиначког подухвата, Поповић и Беара ту намјеру спровели су, од 11. до 23. јула 1995, на више локација у околини Зворника, кроз операцију организованог стрељања хиљада заробљених Муслимана, коју су, како је пресудио Трибунал, „координисали“.

Трибунал је првостепеном пресудом Поповићу и Беари, изреченом 2010, а данас потврђеном, утврдио да су снаге босанских Срба, у данима пошто су 11. јула 1995. заузеле Сребреницу, тада зону под заштитом УН, убили „најмање 5.336 идентификованих особа“, као и да би број жртава, на основу предочених доказа, могао порасти до 7.826.

Жалбе Поповића и Беаре на тако утврђен број жртава, апелационо вијеће Трибунала данас је одбацило као неосноване.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here