Насловна Политика Харадинај: Србија покушава да ме дискредитује

Харадинај: Србија покушава да ме дискредитује

2
ПОДИЈЕЛИ

Рамуш Харадинај, бивши командант терористичке ОВК који је ухапшен у Француској по српској потерници, одбацује могућност да буде изручен Суду за ратне злочине ОВК у Хагу, као ни Београду, то је казао за Дојче веле, преноси Танјуг. 

Према његовим речима, најављивање његовог изручења било Хагу или Београду, он доживљава  као напад и покушај његове дискредитације.

„Не, није могуће. Тако нешто се неће десити, тако да моје заустављање овде може имати везе са свешћу у Србији да ја нећу бити предмет Специјалног суда, тако желе да ме нападају и дискредитују“, рекао је Харадинај одговарајући на питање Радија Дојче веле да ли се може десити да не буде испоручен Београду него Хагу, у Специјални суд за ратне злочине ОВК.

Руководилац српског Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић изјавио је раније данас за ДВ да постоји могућност да Харадинај из Француске буде изручен Специјалном суду за злочине ОВК.

Харадинај, се иначе, противи формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК и истиче да мисли да то има везе са неповерењем према институцијама на Косову и недостатком кредибилитета тих институција.

Он тврди да се његово име неће наћи на списку тог суда.

„Србију очигледно боли то што ја нећу бити на списку оних који би могли да буду оптужени пред овим судом, пошто сам већ ослобођен свих оптужби, зато покушава сада на разне начине да ме дискредитује. Али Србија треба да схвати да на овакав начин штети свом народу, пошто је очигледно да су народи Босне и Косова платили највећу цену српских злочина, али је своју цену платио и српски народ“, рекао је Харадинај.

Он се такође противи и сутрашњем наставку дијалога у Бриселу на највишем нивоу Београда и Приштине. Премијера Ису Мустафу и председника Хашима Тачија назива „српским марионетама“ јер су пристали на безусловни дијалог са српским премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем, додајући да ће он за Србију увек бити крив.

“Потерница за мном је још једна игра Београда, где је очигледно оживео дух Милошевића”, каже Харадинај, кога су француске власти ухапсиле 4. јануара у Базелу.

Харадинај тврди да зна да су, како каже, веома поштоване земље попут Немачке, Аустрије, Швајцарске и других стопирале овај захтев Србије.

На опаску да српске власти имају нове доказе против њега, који нису разматрани својевремено када му је суђено у Хагу, Харадинај каже да је „то само игра“ и инсинуације из време власти Слободана Милошевића.

Све је то, према његовим речима, размотрено и претресано.

„Ја сам ослобођен тих оптужби. Али је све то само политичка игра Србије, у коју је нажалост укључена и Француска“, казао је Харадинај.

Харадинај тврди да неће бити изручен ни Србији јер, како наводи, „Србија треба да схвати да нема никакву правну надлежност над Косовом и грађанима Косова“.

Харадинај, међутим, није конкретно одговорио на констатацију Дојче велеа да је о његовој умешаности у злочине говорио и садашњи премијер Косова*, који је у том смислу поменуо и Радоњичко језеро.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Krvnik se sprda, u lice se smije svakom čestitom!
  Zabrinut!? Krvnik strepi, trepti, e su Srbi navrli da ga božem diskredituju!?
  Da mu manišu zanat kasapina!
  Pih, gada nesoje na!!!
  … Zaboravili ga nijesmo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here