Насловна Политика Харадинај: Формирање ЗСО – по одлуци Уставног суда

Харадинај: Формирање ЗСО – по одлуци Уставног суда

0
ПОДИЈЕЛИ

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај изјавио је, говорећи о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), да би „Косово* деловало по многим питањима, када би било сигурније по питању своје перспективе“ и да „нови приступ Србије – да се обрати ЕУ и да упоређује Косово* са Каталонијом, не олакшава ове теме и отежава климу“.

Харадинај је у интервјуу за „Радио Слободна Европа“ казао да по питању формирања ЗСО „треба да се делује онако како је Уставни суд донео одлуку, а када је утврдио да су поједини делови споразума о Заједници у супротности са Уставом и да треба да се хармонизују са косовским законодавством“.

„Ми нисмо кандидат за ЕУ, једино имамо потписан Споразум о стабилизацији и придруживању. Ово је веома закаснела фаза за Косово. Још немамо либерализацију виза. Још нисмо напредовали на путу ка НАТО. Још нисмо дали уставно име и мандат тзв. војсци Косова, тврди Харадинај.

Он је навео да „што се тиче Интерпола, ми смо већ кренули са радом како би се следеће године пријавили за пријем, а што се тиче УНЕСЦО-а, то ће бити за две године, а у међувремену потребна је једна озбиљнија мобилизација“.

РСЕ наводи да је Харадинај рекао да „процес дијалога (са Београдом) сада предводи тзв. председник Хашим Тачи“, али да је „у току припрема платформе о очекивањима Косова* из овог дијалога, како би тај процес био на услузи грађана“.

*јужна српска покрајна привремено окупирана, примједба портала ИН4С

Извор: Интермагазин.рс

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here