Насловна Насловна Хан дошао у Црну Гору да разбије јединствену опозицију

Хан дошао у Црну Гору да разбије јединствену опозицију

3
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Небојша Поповић

Ванредна посјета Европског комесара за сусједску политику и проширење Јоханеса Хана Црној Гори још једном је жалосно подсјетила на сву хипокризију актуелне бриселске елите и бирократије. Господин Хан, наиме, по свему судећи није дошао да заиста покуша да помири завађену Црну Гору, већ је, то је сада потпуно јасно, дошао да „погура“ тачно одређени сценарио.

Тако је Хан рекао да је у циљу превазилажења политичке кризе „укљученост и ангажман партија које су за европску интеграцију државе неопходан“, што одмах имплицира да постоје и партије које ваљда нису за „европску интеграцију државе“, па је њихов ангажман можда пожељно и заобићи. А сходно томе, европски комесар је позвао опозицију, или, што је вјероватније, неке њене дјелове да се врате у парламент.

„Преузети политичку одговорност значи ући у парламент и тражити дебате у Скупштини и решавати питања о којима су ставови различити“, вели Хан на конференцији за новинаре након разговора са лидерима опозиције, уз поруку да је „сасвим нормално да имате различита мишљења, али парламент је мјесто гдје треба о томе дебатовати“.

На концу, Кан је поентирао објашњењем због којег је сигурно суштински и свратио у Црну Гору. Како је истакао „јако је важно да се задржи овај замајац ка евроатлантском путу Црне Горе““ Дакле, преведено „на нашки“, то што је ДПС брутално покрао изборе у Црној Гори ни најмање није брига Европску унију, оно што је једино важно је не таласати до уласка у НАТО.

Покушај разбијања јединства опозиције

„То што је Хан позвао опозицију да се врати је потпуно нормално и разумљиво са аспекта интереса Европске уније, као што је очекивано и да опозиција негативно одговори на овај позив,“ мишљења је и Никола Марковић, замјеник главног и одговорног уредника „Дана“. Он оцјењује да ће ту ситуацију владајуће структуре у Црној Гори искористити да покушају да разбију јединство 39 посланика, односно свих опозиционих партија у Црној Гори, до којег је дошло након избора и након афере повезане са такозваним „државним ударом“.

df-stab

„Ту ће прије свега бити велики притисак на опозиционе партије које подржавају приступ Црне Горе у НАТО, ту прије свега мислим на СДП и УРА. Међутим, по мом суду, такав повратак у парламент само би произвео легитимизацију резултата избора које опозиција сада не признаје и довео би до расула у опозиционом јединству,“ истиче наш саговорник.

Како каже, мишљења је да би најпаметније било да „опозиционе снаге као услов за било какав разговор о евентуалном повратку у парламент поставе да се до краја политички и правосудно расвијетли афера ’државни удар‘“, и да се „уколико се нађу докази против неких политичара, то судски заврши, као што помиње тужилац Катнић“. У супротном, уколико тих резултата не буде, а како се види, тужилаштво засад није успјело да набави никакве доказе против било ког опозиционог политичара, онда је, према виђењу нашег саговорника, потребно да се „изврше смјене у врховном и специјалном тужилаштву“.

„Дакле, опозиција ако мисли да одржи јединство треба да постави као услов свих услова за било какав разговор на било коју тему са властима потпуно политичко и правосудно расветљавање ове афере о државном удару“, истиче Марковић. Било какав повратак опозиције у парламент у овом тренутку, према његовом мишљењу, показао би само да је опозиција непринципијелна и неконзистентна у својим ставовима, јер, како прецизира, „она резултате избора не признаје зато што су услови били нерегуларни, и овакав састав парламента је нелегитиман без обзира на тему о којој се расправља и независно од ње“.

lekic-becic-rakcevic

„Ја ћу подсјетити да су неке опозиционе партије попут Демократа и Демоса говориле да питање НАТО интеграција није доминантно питање, и да је то питање за њих питање другог реда. Зашто би се опозиција сада вратила у скупштину због НАТО-а, а не због буџета или неких сличних корупционашких афера? Дакле, повратак опозиције у парламент користио би само владајућој структури и Милу Ђукановићу,“ закључује Марковић за „Спутњик“.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Dobri covjek, Han!
  Kisni covjek.
  Nosi darove, Danajske nosi.
  Jedno cemo jutro osvanuti u tudju drzavu …
  Jedno jutro, skorije jutro.
  U svoju, a njihovu drzavu!

 2. 0
  0

  Ja od prvog dana tvrdim da rakcevic i krivokapic samo traze izgovor da se vrate u parlament a onda ce za njima i becic milic i lekic prevaranti jedni sram ih bilo.Zivi bili pa vidjeli.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here