Насловна Политика Хaјдуковић Вујановићу: Предложите Скупштини да се одржи референдум о чланству Црне Горе...

Хaјдуковић Вујановићу: Предложите Скупштини да се одржи референдум о чланству Црне Горе у НАТО

4
ПОДИЈЕЛИ

Црногорски научник Драган Хајдуковић упутио је отворено писмо предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу у коме га моли да у складу са чланом 93 Устава, најхитније упути Скупштини Црне Горе предлог за одржавање референдума о чланству Црне Горе у НАТО.

Писмо преносимо интегрално:

“Пишем Вам као Предсједнику, али и као човјеку кога лично добро познајем као часног и веома добронамјерног човјека благе природе, који се увијек културно односи према другачијем мишљењу.

Има грађана који вјерују да је због опасности које јој пријете, за Црну Гору нужно зло да постане чланица НАТО пакта.

Има грађана као ја, који воле човјечанство и желе добро свима, и Европској Унији и Америци, и Кини и Русији, али су против чланства у НАТО пакту и било ком другом војном савезу, јер сматрају да на тај начин Црна Гора постаје колонија и вазал, осуђен на послушност и просјечност. НАТО је крај сваког сна о изузетности Црне Горе, крај реално остварљивог сна да постанемо мудро и хумано организовано људско друштво које је европски и свјетски лидер по квалитету живота грађана.

Сигурно постоје и грађани који се не могу сврстати ни у једну од ове двије групе.

Не желим да улазим у дискусију ко је у праву а ко гријеши. Умјесто тога постављам принципијелно питање, на који начин донијети одлуку.

Знам да закон и Устав дозвољавају да одлуку о уласку Црне Горе у НАТО пакт донесе Скупштина Црне Горе без одржавања државног референдума. Међутим, морам поставити питање, да ли је прихватљиво да Скупштина, иако јој то закон дозвољава, донесе одлуку за коју зна да је против воље велике већине грађана, или бар постоји сумња да је против воље већине грађана. Пошто закон и Устав подједнако дозвољавају обије могућности, и одлуку у Скупштини и одлуку на референдуму, у ситуацији када је врло вјероватно да су воља Скупштине и воља грађана различити, једини демократски избор је Референдум.

Због тога Вас молим да као предсједник свих грађана у складу са чланом 93 Устава, најхитније упутите Скупштини Црне Горе предлог за одржавање референдума о чланству Црне Горе у НАТО.

Надам се да гријешим, али морам рећи да се бојим да ће Ваш евентуални предлог за одржавање референдума, иако крајње логичан и демократски (рекао бих школски примјер демократије), наићи на оштру осуду моћних нетолерантних центара моћи, не само у Црној Гори него и Европској Унији и Америци, то јест свим земљама чланицама НАТО пакта; свијет је мање демократичан него што се представља”.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Pošteno …
  Kako se i očekuje od vrsnog naučnika i angaživanog intelektualca koji ne smije da ćuti!
  Moje poštovanje gospodine Hajdukoviću.

 2. 0
  0

  Naravno da bi bilo najpoštenije da se organizuje referendum. Ali je zahtjev upućen na pogrešnu adresu. Ako je želio referendum, poštovani profesor je trebao da se obrati opoziciji i razgovara sa opozicionim liderima jer njihovo nenormalno ponašanje je jedini razlog zašto nema referenduma.
  Bio je ne tako davno referendum o čijem održavanju su se svi složili, stavili potpise na sporazum i opozicija u startu dobila 10% prednosti. Posle ga nijesu priznali. Juče su bili izbori o čijim uslovima je takođe potpisan sporazum, a nekoliko dana posle izbora su odlučili da ih ne priznaju (mislim da nijesu priznali ni jedne izbore do sada). Vlast se nije mogla dogovoriti o održavanju referenduma sa prevarantima, lažovima, ljudima koji ne poštuju svoju riječ i potpis koji su stavili na dokumenta. Ako je profesor mogao, trebao se njima obratiti i isposlovati sporazum. Bojim se da bi i njega slagali, tako da profesore, referenduma nema jer nema sa kim da se organizuje a ne zato što nekoga brine rezultat.

 3. 0
  0

  Komlene trnjo udbaska bas ces ti skolovani ucit hajdukovica sto treba da radi hajdukovicu svaka ti cast a ti komlene idi na cetinje da poljubis jenkije u ruku kao tvoji stari 1941 nek vam je srecna okupacija ali nece dugo trajati kako ste usli tako cemo i izaci

 4. 0
  0

  Polupismeni udbas uci mog uvazenog kolegu koji je priznat u svojoj struci i radi u CERN-u sta treba da radi i kome da se obrati. Moje politicko vidjenje je drugacije nego njegovo, ali misljenje uvazenog profesora bi trebalo da bude bitno za nesrecnu CG kojom rukovode lupezi i prevaranti. Hajdukovicevo obracanje Fijipu je nazalost uzaludno jer Fijip nema kicmu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here