Насловна Политика Гвозденовић дијелио и капом и шаком: У изборном периоду потрошио 4,5 милиона...

Гвозденовић дијелио и капом и шаком: У изборном периоду потрошио 4,5 милиона евра

1
ПОДИЈЕЛИ

Министарство одрживог развоја је у три мјесеца уочи избора потрошило око 4,5 милиона евра за изградњу локалне инфраструктуре и грађевинских објеката, што је 58 одсто више него што је тај ресор за те намјене издвојио у три и по мјесеца која су претходила расписивању октобарских парламентарних избора, односно априлу, мају, јуну и првом дијелу јула 2016. године, показује званична документација коју су анализирали Истраживачки центар МАНС-а и лист „Дан“.

Издаци за изградњу локалне инфраструктуре и за грађевинске објекте често се у изборним циклусима користе за остваривање политичког утицаја и предности на терену.

Према подацима из аналитичких картица Министарства одрживог развоја и туризма, од 12. јула 2016. године, када су расписани парламентарни избори, па до краја јула, тај владин ресор је за локалну инфраструктуру и грађевинске објекте потрошио око 600 хиљада евра, у августу је издвојио 1,6 милиона евра, у септембру 1,8 милиона, а до 16. октобра, када су одржани избори, још 460 хиљада евра. Непосредно након завршетка парламентарних избора, до краја октобра, потрошено је додатних 1,6 милиона евра.

Истовремено, званични подаци Министарства финансија показују да је за друге издатке укупни буџет Министарства одрживог развоја у три и по мјесеца која су претходила расписивању парламентарних избора износио 2,6 милиона евра. Тако је у априлу 2016. године потрошено 586 хиљада евра, у мају 570 хиљада, у јуну 730 хиљада, а у првом дијелу јула до 12. јула додатних 737 хиљада евра. Истраживачки центар МАНС-а не располаже подацима колико је то министарство потрошило за изградњу локалне инфраструктуре и објеката у прва три мјесеца 2016. године јер документација из Министарства финансија није достављена у траженој форми, из које би се могла прецизно утврдити потрошња у том периоду.

Када су у питању врсте инфраструктурних радова који су извођени у изборном периоду, углавном се радило о изградњи или реконструкцији локалних путева, градских тргова и саобраћајница, изградњи шеталишта уз ријеке и изградњи грађевинских објеката.

Капитални буџет за локалну инфраструктуру и грађевинске радове реализује Дирекција јавних радова, која је под надлежношћу Министарства одрживог развоја, на чијем је челу у изборном периоду био истакнути функционер владајуће Демократске партије социјалиста Бранимир Гвозденовић.

Нови премијер Душко Марковић у Влади није задржао Гвозденовића, који је у међувремену изабран за потпредсједника Скупштине Црне Горе. На челу Министарства одрживог развоја и туризма сада је Павле Радуловић, некадашњи менаџер Главног града Подгорице.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here